Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?       Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005  Alexandra kiadó 2011, Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Akupresszúra

A fülkagyló alapveto pontjai

  

Hagyan keletkezett az akupresszúra?
„Gyógyszertári” (endokrin) pont
A vegetatív idegrendszer pontja
Az agy pontja
A szív és a tüdő pontja
A gyomor és a bélrendszer pontja
Derék pontja, nyak pontja
Szexuális pont
A látásért felelős pont
Stresszoldó pont

Stresszoldó „garnitúra”
Milyen gyakran kell elvégezni a masszírozást?
Lehet-e ártani?
A kombinációs lehetőségei
Van-e ellenjavallat?

         A füll gyógyitó masszirozánák technikája
F Üljön vagy feküdjön kényelmesen.
F Helyezze jobb kezének mutatóujját a jobb füle megfelelő pontjára, bal mutatóujját pedig a bal füle pontjára.
F Kilégzéskor gyakoroljon nyomást a pontokra enyhe fájdalomérzetig. A nyomást ily módon ismételje 30–szor.
F Masszírozás után pihenjen 10–15 percig.  
   A légzés a szokásos ritmusban történik. Minden kilégzésnél a mutatóujjukkal, egyidejűleg mindkét fülkagylón, nyomja meg a feltüntetett pontot. A nyomás erőssége olyan legyen, hogy Ön könnyű, „kellemes” fájdalomérzetet váltson ki. Belégzéskor nem kell nyomást gyakorolni a pontokra.
   Egyszóval, kilégzés – nyomás, belégzés – engedje fel az ujjait. Ezt ismételje meg 30-szor egymás után. Amennyiben a masszírozás alatt több pontot kíván használni, akkor minden pontot külön-külön, egymás után 30-szor nyomjon meg.
   Utan szükség van 15-20 perces pihenőre. Aludni lehet, de olvasni, beszélgetni, tv-t nézni nem ajánlatos. Ugyanis ez a „gyógyító” változások ideje.

 

                    Hagyan keletkezett az akupresszúra?

    Létezik egy legenda, miszerint sok-sok évvel ezelőtt egy kínai parasztembert állandó fejfájások kínoztak és egy alkalommal szántogatás közben az ekét véletlenül elejtette és az a nagy lábujját megütötte. A lábujjában érzett fájdalom nem sokáig tartott, de láss csodát, ezzel a fájdalommal együtt megszűnt a fejfájása is! Mikor másnap a fejfájás újra jelentkezett, már szánt szándékkal ejtette az ekét a nagy lábujjára és a fájdalom újra megszűnt. Ezek után a faluban mindenki úgy csillapította a fejfájását, hogy valamit a nagylábujjára ejtett. Így kezdődött a gyógyító pontokról szóló tanítás és mint utóbb kiderült, ezek a pontok a fülkagylón is megtalálhatók.
    Az Ázsiai országokban úgy csillapították a fájdalmat, hogy a fül bizonyos részeit bemetszették. Poul Nogier francia orvos ázsiai kivándorlókkal dolgozva, felfigyelt ezekre a bemetszésekre és rendszerbe foglalta azokat. Így 1957-ben Európában megjelent az első aurikuloterápiás atlasz.
    Ezen módszert Erich Buss doktor fejlesztette tovább. Miután hatékonyságát kardiológiai, endokrinológiai és más osztályokon végzett eredmények támasztották alá, szerzői jogként bejegyzésre került. Megtanítva ennek használatára minden érdeklődőt, Buss doktorral együtt városról-városra járva 1980-1990-ig mintegy 30.000 pácienst sikerült megtanítani e módszer használatára.
    Kis türelem és kitartás után Ön is elsajátíthatja ezt az egyszerű, de hatékony önkezelési módot.

                           „Gyógyszertári” (endokrin, gyulladáscsökkentő) pont

    Minden emberi szervezet képes előállítani a számára szükséges gyógyszert. Amikor megbetegszünk, a belső „gyógyszertárunk” olyan anyagokat állít elő, amire a szervezetünknek a gyógyuláshoz szüksége van és elküldi azokat a megfelelő helyre. Ezt önszabályozásnak nevezzük. Amikor ez a szerkezet óramű pontossággal működik, akkor semmilyen külső segítségre nincs szükség, de amikor ebbe az önszabályozási mechanizmusba hiba csúszik, akkor külsőleg bevitt gyógyszereket kell igénybe venni. Sok estben azonban nem szintetikus gyógyszerekre, csak ennek a mechanizmusnak a serkentésére van szükség és az elért eredmény ugyanaz lesz. Ezt a laboratóriumot a szervezetünkben az endokrin szervek – a hipofízis, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a prosztata – képviselik. Ők a felelősek a szervezetünk számára szükséges gyógyszerek előállításáért.
    A fülkagylón található pontok egyikének masszírozásával ez a folyamat normalizálódik. Ezért neveztük el - „gyógyszertári” pontnak. Ahogy ez a rajzon is látszik, ez a pont a fül elülső részén, a külső hallójárat előtt, az úgynevezett fülcsapban helyezkedik el.
    Ennek a pontnak a masszírozása minden betegségben indokolt, mivel gyulladáscsökkentő, antiallergikus és anyagcsere szabályzó tulajdonságokkal bír.

                              A vegetatív idegrendszer pontja

    Az agykéregből minden szervünk felé az idegszálak sokasága ágazódik. Ez a belső csatornákon, úgymond „interneten”, a vegetatív idegrendszeren keresztül halad át. A latin szóból fordított „vegetatív” – „növényi eredetű”-t jelent. 
    Ha Ön egy falevelet a napsugarakkal átvilágít, láthatóvá válnak benne, mint a pókháló, bizonyos erek. Így van ez a mi szervezetünkben is. Pókhálószerűen szövi át testünket a perifériás vegetatív idegrendszer.
    Ezért a megbetegedésnek nem az anyagcserezavar, a megfázás vagy valamilyen vírus az okozója, hanem az önszabályozás mechanizmusában történő hiba, amit a vegetatív idegrendszer irányít. Mivel ez a rendszer a felelős a megbetegedéseinkért, így a gyógyulásunkért is, amire, mint a pókháló szálain keresztül, a megfelelő pont masszírozásával tudunk hatni. Hogy hol található ez a pont, az ábrázolásból bizonyára kiderül. A masszírozás pedig ugyanúgy történik, mint a többi pontnál.
    Ennek a pontnak a masszírozásával megszüntethető az erek, a hörgők, a bélrendszer, az epe- és húgyvezetékek, a méh görcsös összehúzódásai. Ezt a pontot ezerféle megbetegedésben használhatja, de főleg az érfalak izomtónusának rendellenességénél, magas és alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, székrekedés, asztma, vesekövesség, klimax esetében.
    A pontra való ráhatás a koszorúserek sima izomzatának az ellazulásához vezet és így gyógyító hatású lehet a szívszorulás, ritmuszavar, infarktusos állapotokban.
    Az érfalak sima izomzatának az ellazításával a vérnyomás is csökken. A hatás azonban nem az egy-kétszeri alkalommal, hanem három-négy héten át végzett rendszeres masszírozás után figyelhető meg.
    A pont masszírozásával nem csak ellazítjuk, hanem normalizáljuk az érfalak összehúzódási készségét, ezért használható magas és alacsony vérnyomás, valamint visszértágulat esetében is.
    Az asztma – a hörgők sima izomzatának görcsös össze-húzódása. A görcshajlam csökkentése a vegetatív idegrendszeren keresztül azt eredményezi, hogy a rohamok enyhébb lefolyásúak lesznek, könnyebb esetekben akár meg is szűnhetnek.
    Vesekövesség esetében, amikor nem is a kő, hanem csak egy kis homok távozik a húgyvezetéken keresztül, annak görcsös összehúzódását eredményezi és olyan fájdalommal jár, amitől a plafonra lehetne mászni.
    Vagy volt-e olyan, hogy egy kenyérmorzsa csúszott félre a torkában? Az ilyenkor jelentkező erős köhögés arról tanúskodik, hogy egy picinyke morzsa is a gége görcsös összehúzódását eredményezheti.
    Ugyanezek a folyamatok játszódnak le a húgyvezetékekben a homok, vagy kő ürülésekor és ha a görcsös összehúzódást csökkenteni tudja, akkor az ürítés nem jár akkora fájdalommal.
    A vegetatív idegrendszeri ponttal normalizálható az epehólyag munkája, megelőzhető a pangás, majd az epekő kialakulása, de gyorsíthatók az epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás gyógyulásának folyamatai is.
    A bélgyulladás szintén az izomtónus rendellenes működését eredményezi, csak ez esetben a vastagbélben. Ilyenkor is számíthatunk ennek a pontnak a jótékony hatására.
    A vegetatív idegrendszeri pont használható sürgősségi esetekben is. Ha tanúi annak, hogy valaki a szívéhez kap, elveszíti az eszméletét, valamilyen rohama lesz, úgy bátran kezdjék el masszírozni mutatóujjaikkal a vegetatív idegrendszer pontot, mindkét fülkagylón. Fontos tudni, hogy a masszírozásnak nincsenek ellenjavallatai. Ezért, ha nincs is szakirányú képesítésük, aminek a segítségével megállapítható lenne, hogy az illető miért vesztette el az eszméletét, vagy egyáltalán eszméletvesztés-e, amit észleltek, vagy epilepsziás roham cukorbetegeknél kóma, nem tudnak ártani, de segíteni annál inkább. A bajbajutott légzésére figyeljenek, de ha az nem észlelhető, úgy a masszírozást a saját légzésük ritmusában végezzék. Néha két perces masszírozás is elegendő, hogy az akut rohamot megállítsa.

                                 Az agy pontja

    Az akupresszúra általában a pszichoszomatikus rendellenességek esetében javallott. Ezek közé azon testi „nyavalyáink" tartoznak, amelyek kialakulása az agykéreghez kapcsolódik és a gyógyulás érdekében az agy pontját is masszíroznunk kell. Az agykéreg a szabályozója minden folyamatnak, ami a szervezetben történik. Ebből következik, hogy ezt a pontot ne csak akkor használjuk, ha fejfájásunk van, de minden más esetben is. Masszírozásával a pszichés egyensúlyt állítjuk be és megszűnik az ingerlékenység, a depresszió, javul a közérzetünk és az emlékezőkészségünk, normalizálódik az alvás, megszűnik a fejfájás. Ennek a pontnak a masszírozásával a szervezet megerősíti az önszabályzó mechanizmust és a továbbiakban az egészség fenntartásának érdekében nem lesz szükség az Önök segítségére.
        Ez a pont használható a pszichés betegségek esetében is. Távol áll tőlem az a könnyelmű kijelentés, hogy csak ennek a pontnak a használata megszünteti a komoly pszichés betegségeket, de lefolyásukban viszont enyhítheti őket. Például, az egyik skizofrén páciensem, akinél a betegség klasszikus lefolyású volt, vagyis állandóan őt becsmérlő, haragos hangokat (hallucinációkat) hallott és ezek a hangok parancsoltak neki ostoba dolgokat és félt nem megfogadni a „tanácsaikat”, öt kezelés után, amikor is ezt a pontot masszíroztuk, a hangok már nem voltak annyira parancsolóak és Ő nem félt tőlük. Azok a kényszergondolatok, amik naponta jelentkeztek és öngyilkosságra késztették, szintén elmaradtak.
        Az agykéreg pontjának a masszírozása képes megszüntetni a fejfájást és minden más jellegű fájdalmat. Például, a fülkagylón vannak olyan pontok, amiket fogfájás esetén kell használni. A fogászati részlegekben végzett tapasztalataim azt mutatják, hogy az agy pontját masszírozva nem csak a fogfájás szűnik meg, de a félelem is, amit a fúrógép működésének hallatán érez az ember.
        A fogorvosokkal végzett közös munka során én először megmasszíroztam a fülkagylón lévő pontokat, majd a páciens átült a fogorvosi székbe. Azonban érdekes dolog történt. Az általam végzett „érzéstelenítés” hatására a fájdalmas fog diagnosztizálása nehézségekbe ütközött, mivel az nem reagált a kopogtatásokra és más ingerekre. Ezért változtattunk a munka stílusán. Először a páciens a fogorvoshoz ment, hogy az a diagnosztikai vizsgálatot elvégezze, majd hozzám „érzéstelenítés” céljából és újra vissza a fogorvosi székbe. A fúró hangjára pedig úgy reagáltak, mint egy elektromos fogkefére.
       „Édesanyámnál használtam a pontot, amikor fájt a szíve és a fájdalom megszűnt. Aznap magamnak is elvégeztem a masszírozást és nagyon könnyen elaludtam, pedig aznap egy horror filmet néztem lefekvés előtt.” N.N.
        „ Az egész munkanap folyamán, a fülkagylón lévő pontoknak köszönhetően sikerült visszatartani a negatív érzelmi kitöréseket. A munkabírásom, napi hét órai alvás után lényegesen nőtt, pedig korábban fáradtabban ébredtem, mint amikor lefeküdtem” I. A., 39 éves igazgató.
    Ez a három pont – a „gyógyszertári” pont, ami az idegrendszerre és az agyra gyakorol hatást, a legfontosabbak közé tartozik a fülkagylón lévő pontok sorában. Csak ennek a pontoknak a masszírozásával sok kellemetlen érzéstől és problémától megszabadulhat, mivel a folyamatok szabályozása nem az egyes szervekben, hanem a szervezet egészében történik.
    A sorrend – először 30 nyomás (minden kilégzésnél egyszer nyomni, könnyű, kellemes fájdalomérzetig) az endokrin, azt követően a vegetatív idegrendszer, majd az agy pontjaira.

                                   A szív és a tüdő pontja

    A fülkagyló legmélyebb pontján helyezkedik el. Annak érdekében, hogy megtaláljuk ezt a pontot, mutatóujjunkkal keressük meg a külső hallójáratot, majd csúsztassuk el az ujjunkat 1 cm-rel a tarkó irányába. Erre a pontra is, ugyanúgy, mint a többire a mutatóujjunkkal kell nyomást gyakorolni.
    Tulajdonképpen nem is egy, hanem két pontról van itt szó, de annyira közel vannak egymáshoz, hogy a ujjunk egyszerre mindkettőre nyomást gyakorol. A szív és tüdő a szervezetben is egymás közelében található épp ezért a pontok sem lehetnek távol egymástól. A két pont egyidejű masszírozása, mint korábban már említettem, semmilyen ártalommal nem jár. Ha a szív pontját válasszuk ki célul és véletlenül a tüdő pontját is érintjük, az nem fog reagálni, viszont, ha ott is van egy kis probléma, akkor a masszírozás a tüdőre is jó hatással lesz.
    Ezt a pontot szívszorulás infarktus, szívritmus zavar, érrendszeri izomtónus rendellenesség a szív fejlődési rendellenessége, magas vérnyomás, hörghurut, tüdő gyulladás, asztma esetében használja.
    Van ennek a pontnak még egy jó tulajdonsága. Rendszeres masszírozásával le lehet szokni a dohányzásról. Az agykéreg pontjára hatva pedig, a pszichológiai függőséget tudják megszüntetni. A tüdő pontjának a masszírozása a légcső és a hörgők nyálkahártyájának érzékenységét fokozva a cigaretta füstje iránt fizikai undort produkálva. Annak, aki le akar szokni a dohányzásról, ez a két pont nagy segítséget jelent.

                                 A gyomor és a bélrendszer pontja

    Könnyű megtalálni. Amennyiben a szív pontján elhelyezkedő ujjunkat kb. 1 cm-rel feljebb toljuk, úgy érezni fogunk egy lapos porcszerűséget. Ebben a porcban van egy kis bemélyedés, barázda. Itt található hát a gyomor-bélrendszer felső szakasza.
    Ahogyan azt az elnevezésből is könnyű kitalálni, ezt a pontot akkor masszírozza, ha gyomor nyálkahártya, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladása, székrekedése, májbetegsége, stb., emésztőrendszeri problémája adódik.

                                Derék pontja, nyak pontja

   
A fülkagyló olyan, mint az anyaméhben fekvő magzat. Ahol az embrió feje helyezkedik el - ott található az agy pontja, ahol a szíve - ott a fülkagylón is a szív pontját találják meg, s.t.b. A rajzon kijelölt porcra vetíthető ki az egész gerincoszlop. A nyaki szakasz pontja az agy pontja mellett, a derék szakasz pontja pedig az embrió derékcsigolyáinak vetületében található.
    Ezeket a pontokat akkor masszírozza, ha a csigolyatestek meszesedéséről, lumbágóról, bordaközi idegbecsípődésről, gerincfájdalomról vagy sérülésről, feszült hátizmokról van szó.

                              Szexuális pont

 
 Nőtt a potenciám. A tegnap esti masszírozás után másfél óra alatt három nemi aktusunk volt” írja a 43 éves Viktor.
    Ha nem hiszi el neki, akkor próbálja ki! Csak arról ne feledkezzen meg, hogy a nők a fülükkel „szeretnek” és a fül nemcsak a masszírozás tárgyát képező testrész.

 

                            A látásért felelős pont

    Van egy legenda arról, hogy mit is kell tenni ahhoz, hogy látásunk még idős korban is olyan legyen, mint az éles szemű sasé. A vadászok ezt úgy oldották meg, hogy a fülcimpájukat átlyukasztották. Természetesen nem voltak jártasok a keleti gyógymódokban, azért tették ezt, mert a tapasztalataikra hagyatkoztak.
    Rosszabbodó látásesetén azonban nem feltétlenül kell átlyukasztani a fülcimpát, elég, ha naponta pár alkalommal megmasszírozzuk a látásért felelős pontot és speciális szemtornát végzünk.

                           Stresszoldó pont

   
Ez a pont egy háromszög alakú gödörben helyezkedik el a fülkagyló felső részén. Mérsékeli a szervezetet ért stressz hatására kiváltott reakcióját. Épp ezért nyugtató és az éjszakai órákban altató hatást tanúsít. Oldja a félelmet, fóbiákat, görcsöket. Használata neurózisok, stresszhelyzet, pszichés problémák esetében javasolt.
    A stresszoldó pont és az agy pontjai tökéletesen kiegészítik egymást. Alátámassza ezt az is, hogy pár évvel ezelőtt, egy ötperces interjú alkalmával a tv nézőinek bemutattam e két pont masszírozását. Ez úgy látszik elegendőnek bizonyult sok néző számára, mert a visszajelzésekből az derült ki, hogy követvén a tanácsaimat, minden probléma nélkül el tudtak aludni.
    Jómagam is használtam ezt a két pontot a repülőgép felszállása előtt, mivel aerofóbiám (magasságtól való félelem) volt. Most ugyan már nem használom őket, mivel nincs rá szükségem. Meggyógyultam.
    Mit kell hát cselekedi, ha szükség van arra, hogy nem pár perc, de pár másodperc alatt megnyugodjanak?

                              Stresszoldó „garnitúra”

    Lépjen ki a konfliktushelyzetből.
    Erősen, fájdalomérzetig nyomja meg mutatóujjaival mindkét fülkagylón egyidejűleg a stresszoldó pontot. (Közben ne feledkezzen meg arról, hogy a saját fülét és nem a haragosáét nyomkodja).
    Szabadon lélegezzen, de minden kilégzés után próbálja meg egy kis időre visszatartani a légvételt.
    Magában mondjá ki bátran, hogy mit gondol a haragosáról, nem foglalkozva azzal, hogy esetleg nem épp a mindennapokban használatos szavakkal illeti.
    Ha ezek után is úgy érzi, hogy nem nyugodott meg még kellőképpen, akkor masszírozza meg az agy pontját.

    Kilépni a konfliktus helyzetből annyit jelent, hogy a sértésre való tekintet nélkül - ami a beszélgetés alkalmával elhangzott - felülkerekedni, méghozzá úgy, hogy nem bizonygatni a saját igazunkat. Át lehet menni egy másik helyiségbe, ha ez otthon történt, vagy faképnél hagyni a vitatkozót, amennyiben ez az utcán fordulna elő.
    Ha a stresszoldó pontot elég erősen nyomja, akkor a pontra való reakció hamar jelentkezik. A kilégzés után visszatartott levegővétel, mivel növeli a széngázok koncentrációját a vérben, önmagában is nyugtató hatással bír. Viszont, ha az Önt ért sértést nem reagálja le, akkor az megmarad. Felhívásom pedig, nem trágár szavak használatára, hanem épp arra irányult, hogy le tudja reagálni a sértést, de semmiképpen sem a haragos jelenlétében, hanem nélküle. Miben is segít ez?
    Elkezdünk kételkedni – „…ha nem reagálok az engem ért sértésre, megbántásra, akkor megbetegszem, ha reagálok rá, akkor magam is faragtalan tuskóvá válok... „. Ez teljesen olyan, mint a népmese, mit tegyünk hát, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?
    Minden mese jól végződik, miért lenne ez másképp az életben?! A titok nyitja, hogy az Önt ért sértésekre reagálni kell, hogy kioldja azokat, nehogy tudat alatt „jó” munkát végezzenek, de ezt nem feltétlenül a sértegető jelenlétében kell cselekedni. Ezt akkor is megteheti, ha az már nincs jelen.
    Ennek az elvnek az alapján néhány japán gyárban, az erre kijelölt helyeken a vezetők arcával felruházott bábuk és gumibotok vannak. Ebben a szobában a gyár bármelyik dolgozója, nem csak szavakkal, de gumibotokkal is reagálhat az őt ért sérelmekre, amiket a vezetőktől szenvedtek el Így nem árthat sem magának, sem felettesének.
    Amikor ennek a módszernek az elsajátítására oktattam az embereket az Afganisztánnal szomszédos országokban, egy hölgy hozott nekem egy üveg mézet. Látván a meglepetést az arcomon közölte, hogy ha a stresszoldó pont segítségével nem sikerült volna feloldani az őt ért stresszt, akkor már kórházban lenne. Elmesélte, hogy a férje a szomszéd megyébe ment el mézért, ahol még folytak a harcok. Ő kiment elé az állomásra és hiába várta. Nem nehéz elképzelni azt az állapotot, amibe került. Annál is inkább, mivel az alaptermészete is olyan izgulékony, hogy ha a lánya a barátnőjénél időzött kicsit tovább, mint ahogyan azt megígérte, akkor hozzá már mentőt kellett hívni, olyan magas lett a vérnyomása. 
    Eszébe jutottak az általam mutatott pontok és nagyon erősen elkezdte nyomkodni mindkét fülkagylón a stresszoldó pontokat és hazament. Otthon már várta a férje a mézzel együtt, mert mint kiderült, csak arról volt szó, hogy az állomáson elkerülték egymást.


      
                         Milyen gyakran kell elvégezni a masszírozást?

   Megelőzés céljából ennek a három pontnak a napi 1 alkalommal történő, enyhébb rosszullét esetében 2-szeri (reggel-este), rossz közérzet esetében pedig naponta 3-szori masszírozását javaslom.

     
Lehet-e ártani a fülkagylón lévő pontok masszírozásával?

    Nem. Ne féljen, hogy nem azt a pontot nyomja, vagy nem kellő erősséggel nyomja meg. A szervezet majd válaszol rá, mégpedig úgy, hogy ha nem azt a pontot, nem kellő intenzitással nyomkodja, akkor semmiféle reakciót nem fog észlelni. Épp úgy, mint egy kulcs, ha a zárba illő, kinyitja az ajtót, ha nem, hát akkor nem történik semmi.

                                  
A fülkagylón elhelyezkedő pontok kombinációs lehetőségei

    A masszírozást mindig azzal a ponttal kezdje, amelyik a problémás szervünkkel kapcsolatos, mint pl. a szív, derék, gyomor pontjaival.
    Akkor, ha a probléma a gyulladásokkal és anyagcserével kapcsolatos, úgy az endokrin („gyógyszertári”) pontot alkalmazza. Amennyiben Ön azt észleli, hogy a rossz közérzet görcsös összehúzódásokkal jár, akkor az endokrin pont helyett a vegetatív idegrendszer pontját használja a masszírozásnál. Ne tartson attól, hogy nincs kellő egészségügyi képesítése annak eldöntésére, hogy melyik pontot masszírozza elsőként, mivel mindkettő használható, szinte minden probléma esetében. Abban az esetben, ha több mint 1-szer masszírozza naponta a pontokat, akkor először az egyik, majd a következő alkalommal a másik ponttal kezdje el a masszírozást.
    Egyszerre három pont masszírozását javaslom melyek közül az utolsó az agy pontja legyen.
    Például:
    Gyomor nyálkahártya gyulladás, gyomorfekély: reggel a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; napközben a gyomor pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.
    Derékfájás: reggel a derék pontja – endokrin pont –az agy pontja; napközben a derék pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; este újra a derék pontja - endokrin pont – az agy pontja.
   Szívtájéki fájdalom:
reggel a szív pontja – vegetatív idegrendszer pontja - az agy pontja; napközben a szív pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a szív pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.
    Egy „csokor” betegség esetében, ha nem tudnak eligazodni, hogy milyen pontot kell masszírozni a fülkagylón, akkor a három alap pontot javaslom, mégpedig: az endokrin pontot – a vegetatív idegrendszer pontját – az agy pontját.

               Van-e ellenjavallat a fülkagylón lévő pontok ujjal történő masszírozásával kapcsolatban?

     E kérdésben én Hoang Bao Tau, a Keleti gyógyítással foglalkozó Főiskola professzorára, tanítómra hagyatkozom, aki azt vallotta, hogy ennek a masszírozásnak a végzése csak a hasüregben jelentkező éles fájdalom esetén tilos, amíg a vég-leges diagnózist felállítják.

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________