Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?          Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005;  Alexandra kiadó 2011; Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

 Az akupunktúra 

  Melyek az akupunktúra erős oldalai?
    Mely esetekben hatásos az akupunktúra?
    Melyek az akupunktúra gyenge pontjai?
    Milyen az akupunktúra hatásmechanizmusa?

    Az akupunktúra teljesen önálló gyógyító irányzat, de a bioenergetikához és a fizioterápiához is sorolható. Végülis mit számít, milyen skatulyába soroljuk be, hisz minden rendszerezés viszonylagos.
    Mint ahogy a kedves olvasó is tudja, az akupunktúra olyan gyógymód, mely különleges tűknek a testünkbe szúrásával gyógyít. E különleges tűk sokkal vékonyabbak annál, amellyel nadrágot szoktunk stoppolni, miért is kezelés közben a szúrás kellemetlen érzése minimálisnak mondható.
    Ön azt is tudja, hogy e finom szúró szerszámokat nem találomra, hanem a test úgynevezett biológiailag aktív pontjaiba szúrják, melyek szintén nem össze-vissza, hanem szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el.
    A csakrákhoz hasonlóan sem a meridiánok, sem azok aktív pontjai nem rendelkeznek semmiféle anyagi struktúrával. Ez azt jelenti, bárhogy is erőlködünk, sem egyszerűen, sem mikroszkóppal nem észlelhetünk semmi különbséget a "bűvös" pontok körüli és a rajta kívüli térségben – sem idegvégződés-csomók, sem speciális sejtek, sem pedig valami más különlegesség formájában. Azonban a csakrákkal ellentétben, az aktív pontok műszerekkel mégiscsak érzékelhetők, mert elektromos ellenállásuk különbözik a bőr más régióinak ellenállásától.


     
  Melyek az akupunktúra erős oldalai?

    A tűszúrásos módszer valóban hatékony gyógyászati eljárás. Kelletlenül ugyan, de még azok a maradi és szkeptikus orvosok is elismerik, akik lekicsinylően viszonyulnak az írisz-diagnosztikához, bioenergiához vagy homeopátiához.
    Több gyógymód ismeretében, az eredményesség érdekében gyakran kellett az akupunktúrát alkalmaznom, mivel már minden más módszer hatástalannak bizonyult.
    Nem is olyan ritka dolog a "szempillantás alatti felgyógyulás". Különösen éles fájdalom esetén van, hogy – mint mondani szokás – "első tűszúrásra" érezzük a hatást.
    És van még egy plusz. Az akupunktúrás gyógymód rendszerint olcsóbb, mint más természetgyógyászati kezelések.


   
Mely esetekben hatásos az akupunktúra?

    Ha valaki beleolvas a tűszúrásos gyógykezelés szakirodalmába, az az érzése támad, hogy az minden betegségre jó. Ez így van, de mégsem egészen. Az akupunktúra valójában a fájdalom elleni harcban a legjobb. Nagyszerű a hatása izületi vagy ideggyulladás, a háti, nyaki izmok fájdalma, ínhúzódás esetén, kitűnően használ az alkohol, nikotin és drogok szenvedélyétől való megszabadulásban. Semmi sem hatásosabb nála erős hátgerinc- és izületi fájdalmak alkalmával. A hétrét görnyedő beteg az akupunktúrás kezelésről tánclépésekben távozhat. A legjobb reklám egy természetgyógyásznak! Egy kezelés után azonban ritka a gyógyulás. A kezelésről általában úgy megy el a beteg, hogy fájdalomérzéseitől nem szabadul meg teljesen. Nem baj, általában több kezelés szükséges. S amikor végleg megszűnik a fájdalom, általában nem hamar jelentkezik újra.
    Akut esetekben a kezelések mindennaposak vagy másnaponkéntiek, krónikus betegség esetén heti egy-két alkalommal történnek. Egy gyógykúra 7-15 kezelést tartalmaz. Amennyiben az ötödik kezelés után nincs javulás, nincs értelme, hogy tovább folytassuk az akupunktúrás kezelést, hiszen a szervezet nem reagál erre a metódusra.
   Minél tovább tart a kezelés, annál kisebbek a beteg gyógyulási esélyei.
   Ez csak az akut eseteknél van így. Ha Ön már néhány éve beteg, akkor a gyógyulás is időt igényel.
    Az akupunktúrás kezelést nagyszerűen kiegészíti a csontkovács. Ez az az eset, amikor két eltérő kezelés jobb két azonos természetűnél.
    A fiatalabb pácienseket könnyebb meggyógyítani, mint a korosabbakat, mert az előbbieknél gyorsabb az önszabályozási reakció. Az akupunktúra gyors és tartós hatása megfigyelhető a funkcionális károsodások esetén is, vagyis olyan betegségeknél, amelyeknél még nincs szervi elváltozás. E beavatkozás jól hat fej- és fogfájás, a különböző pontokon lokalizálódott neuralgia, epe- és húgyvezeték- vagy méhgörcsök esetén. Az akupunktúra néha csökkenti a méhszövet jóindulatú daganatait, enyhíti az asztma lefolyását, jól hat az álmatlanságra, meggyorsítja az agyvérzés utáni rehabilitációt. Némileg gyengébben ugyan, de gyógyíthatók vele: a gyomorhurut, epehólyag-gyulladás, ekcéma, szívgörcs, krónikus gyulladások, magas vérnyomás. Nem érhető el vele lényeges javulás gyermekkori autizmus, sorvadásos bénaság, cukorbaj és komolyabb hormonális károsodások esetén.
    De az akupunktúra még szervi elváltozás esetén is segíthet a betegen. Ha teljes gyógyulást nem is tudunk elérni, néha jelentős javulás érhető el a tünetek csökkentésében.
    Az akupunktúra nem alkalmazható rákban szenvedő betegeknél, idős korral vagy más betegséggel összefüggő leromlottság állapotában és akkor, a fokozott izgalmi állapotban levő betegeknél. Ez esetekben alkalmazható a homeopátia, bioenergia és az akupresszúra.
    Függ-e a kezelés eredményessége a tűgyógyász szakmai felkészültségétől?
    A legtapasztaltabb reflexgyógyászok 10 betegség közül hétből kigyógyítják a beteget, míg a középszerű akupunktőrök a fájdalomcsillapításon kívül aligha képesek valamit is tenni. Miért?
    Az akupunktúrás gyógykezelés filozófiája nehezen érthető meg teljesen egy "nem-kínai" számára. Meg kell jegyezni egy rakás pontot: hol, milyen mélyen vannak, melyek a velük kapcsolatos javallatok és ellenjavallatok. Be kell tartani a sor szabályt: az u-sziny, iny-jan és bu-sze koncepciót, tudni kell a "melegtől" és "hidegtől", "forróságtól" és "széltől" keletkező betegségeket (a meteorológiai fogalmakhoz ezeknek semmi köze), hogyan áramlik az erővonalak mentén az energia, a nap melyik órájában mit kell gyógyítani és így tovább. A tűgyógyászok túlnyomó többsége azonban csak a szakirodalomban leírt kész receptek szerint dolgozik. Egyik kollégám mondta a következőt: "Megtanultam 60 pontot, ezeket alkalmazom egész életemben. Semmi sem kényszeríthet arra, hogy a 61-iket is megtanuljam".
    Másrészt viszont nem kell hinni a mítosznak, hogy a kínaiak valami olyat tudnak, ami elérhetetlen a mi számunkra. Kínai kollégáim legtöbbje ugyanúgy gyógyít, mint "mi" – a kész sablonok alapján.
    Az amerikaiak érdekes kísérletet végeztek el. Körülbelül azonos tünetekkel rendelkező betegekből kéz csoportot alkottak. Mindkét csoportot tűszúrásokkal gyógyították, de az egyiknél az akupunktúra szabályainak szigorú betartásával, a másiknál pedig szabad felfogásban "szurkáltak". Mindkét csoportban jónak bizonyultak az átlageredmények, a legviccesebb az, hogy a gyógyulási eredmények egyformán jók voltak. Engem annyira meglepett ez a hír, hogy magam is elvégeztem egy hasonló kísérletet. A következő volt az eredmény: a "szabad felfogású" gyógykezelésnél a betegek közül sokan a második-harmadik kezelés után köszönetet mondtak a sikeres gyógyulásért. Nincs ebben semmi furcsaság. Az endrofinok sikeresen érzéstelenítettek – a fájdalom elmúlt. De mindezt csak a könnyebb eseteknél lehet alkalmazni, amelyekkel az olyanok is megbirkóznak, akik csak 60 alappontot ismernek.


  
Melyek az akupunktúra gyenge pontjai?

    A betegek gyakran a tűszúrástól való félelem miatt ellenzik ezt a gyógymódot. A tű beszúrásakor feltétlenül meg kell lennie az apró fájdalomérzetnek. Egyrészt ennek alapján állapítjuk meg, hogy megtaláltuk a szükséges pontot, másrészt pedig azt, hogy az adott pont megfelelően reagált a szúrásra. E reagálás nélkül nem várható jó eredmény. Akut esetekben könnyű az aktív pont eltalálása. Krónikus megbetegedéskor néha a tű hegyének jobbra-balra, fel-le történő enyhe mozgatásával kell megtalálni. Ez a procedúra kissé kellemetlen, de végülis nem fogfúrásról van szó.
    Ha a kezelés alatt bizonyos pontatlanságok fordulnak elő, kisebb problémák adódhatnak. A tű beszúrása után körülötte néha reflexes izomgörcslép fel. Ez nem veszélyes. Az izmok enyhe masszázsával könnyűszerrel kivehető a tű.
    Ha egyenetlenségek vannak a tű felületén – ami a gyakori fertőtlenítés miatt megesik, akkor kihúzáskor apró izomrostok tekerednek rá. Ilyenkor a tűt ellenkező irányba forgatva kell kihúzni.
    Az akupunktúrás kezelések alatt Önnek esetleg kényelmetlen lehet fél órán keresztül ugyanabban a pózban lenni. A helyzetváltoztatás viszont tűtöréshez vezethet. Ilyenkor a tűt általában csipesszel el tudjuk távolítani. Ellenkező esetben sebészhez fordulunk.
    Százból két-három páciensnél megesik, hogy az első kezelés alatt enyhe sokkhatás, félig ájult állapot lép fel szédülés, sápadtság, hideg veríték, émelygés tünetekkel. Néha eszméletvesztés, ájulás is előfordul. Ennek oka a tűtől való indokolatlan félelem vagy a felajzott állapot. Az ilyen sokk után haláleset nem szerepel a leírásokban. Ha Önnél a fenti tünetek észlelhetők, nem kell félnie. Három-négy perc alatt elmúlik, különösen akkor, ha az akupunktőr nem felejti el, hogy ilyenkor körmünkkel erősen meg kell nyomni a felső ajak orrközép alatti "mentőpontját" vagy a fülkagyló vegetatív pontját.
    Folytassam a kezelést? Ha Ön még nem rémült halálra, akkor jobb, ha folytatjuk: nagyon enyhén beszúrunk egy-két tűt a bőr felületére. A tűk eltávolítása után az akupunktőr csak akkor bocsáthatja Ön el, ha meggyőződött afelől, hogy valóban "minden rendben" és Ön nem ájul el újra az utcán vagy ne adj' isten a volán mögött.
    Viszonylag gyakran előfordul, hogy véletlenül megsérül egy ér, és a tű kivételekor kisebb vérzés keletkezik. Mivel azonban az aktív pontok távol esnek a nagyobb erektől, a vérzés nem tarthat soká. Hamar eláll, ha rászorítunk egy kis vattát.
    Felettébb kellemetlen, ha a tű eléri valamelyik ideget. Ilyenkor a páciens úgy érzi, mintha áramütés érte volna.
    Hanem ha a tű átfúrja a mellhártyát vagy a hasfalat, az már nem tréfadolog. Ez esetben a beteget sürgősen be kell szállítani a sebészetre. Emiatt van, hogy a legtöbb országban törvény írja elő, hogy akupunktúrával csak orvosok foglalkozhatnak. Nem azért, mintha egy nem-orvos nem tudná elsajátítani ezt a technikát, hanem mert egy orvos nem engedi meg, hogy bonyodalmak legyenek. Habár az USA-ban vannak államok, amelyekben elegendő megszerezni a működési engedélyt, orvosi végzettség nem szükséges. Magyarországon orvosi képzettség nélkül csak fül-akupunktúrát szabad végezni. Ez azzal kapcsolatos, hogy a fülkagylóban nincsenek életfontosságú szervek, és a kockázat lehetősége minimális.
    Természetesen, az aids és ami valószínűbb, a fertőző májgyulladás a legkellemetlenebb dolgok közé tartozik. Az aids-fertőzés veszélye kisebb, mert ez a vírus 80 fokon elpusztul, vagyis a sterilizáláshoz elegendő a tűk enyhe forralása is. A fertőző májgyulladás vírusa viszont csak 120 fokon pusztul el, az egyszerű forralás nem alkalmas, a fertőtlenítéshez tehát már autoklávra van szükség. A kockázat kizárása érdekében a gazdagabb országokban csakis egyszer használatos tűkkel dolgoznak. A kevésbé gazdag országokban minden beteg megvásárolja a reflexológusnál a saját tű-készletét, melyek csakis az ő bőrébe lesznek beleszúrva és senki máséba.

Milyen az akupunktúra hatásmechanizmusa?

    Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy Ó-Guinea és Madagaszkár-sziget bennszülött lakói tisztában vannak a bumeráng repülésének mechanizmusával. Az aerodinamika törvényeinek nem-ismerése viszont nem akadályozza meg őket e repülő szerkezet gyakorlati alkalmazásában.
    Így van ez az akupunktúrával is. Az egyetlen becsületes válasz arra, hogy mi a hatásmechanizmusa, az, hogy nem tudjuk. No de mi nem vagyunk primitív bennszülöttek, nekünk tudnunk kell mi is történik. Nincs rá elmélet? Akkor ki kell találni. És ki is találták. Ez pedig a következő.
    Az akupunktúra olyan eljárás, amely befolyásolja a szervezet energetikai folyamatait. Belső energiánk körforgásban van. Tizenkét fő erővonalon megy keresztül, melyek közül mindegyik kapcsolatban áll valamelyik belső szervünkkel. Ez a kör a következőképpen néz ki: tüdő – vastagbél – gyomor – lép – szív – vékonybél – húgyhólyag – vesék – szívburok – hármas melegitő – epehólyag – máj – és újra a tüdő. Ezzel a kör bezárul.
    Bizonyára Ön is úgy gondolja, kissé furcsa, hogy a tüdőből az energia egyből a vékonybélbe jut, a szívburokból pedig valami hármas melegitő. Nekünk furcsa lehet, de a kínaiaknak, akik ezt kitalálták, úgy tűnik, nem az. Hisz az alternatív gyógyászatnak megvan a saját logikája. Itt mások a törvények, tehát nincs min csodálkoznunk.
    A 12 meridián mindegyikén a pontokból egy-egy alapkészlet van. Ezek közül a legérthetőbbek a serkentő (tonizáló) és nyugtató (szedatív) pontok. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, mindenkinek a testén 12 serkentő és 12 nyugtató pont található. Ahogy a megnevezés is mondja, a tűszúrás, melegítés, masszázs vagy a serkentő pontra gyakorolt más behatások növelik az energiát a megfelelő meridiánban és a vele kapcsolatos szervben, a nyugtató pont ingerlése viszont, ellenkezőleg, elvonja ezt az energiát. Hová? Egy másik meridiánba. Míg a bioenergetikai gyógyításnál az energiát kívülről pótoljuk, a feleslegeset pedig egyszerűen "kidobjuk" vagy gyertyával elégetjük, addig az akupunktúrás kezelésnél energia-átcsoportosításról, -harmonizációról van szó. Ha kiderül, hogy az egyik meridiánban energia-felesleg van, akkor a felesleget át lehet vezetni oda, ahol kevés van belőle, és megfordítva.
    A serkentő és nyugtató pontokra való hatásgyakorlás fokozására léteznek bizonyos erősítő pontok, amelyeket funkciójuk alapján együttérző és támogató pontoknak nevezünk. Tehát a korábbbi 24-hez jön még 12 + 12 pont. Ez már 48. A reflexodiagnisztikai fejezetben már áttekintettünk 12 diagnosztikai pontot. Ez már összesen 60. Ezt nevezzük az akupunktúra "mini-alapkészletének".  
    A nagyon kíváncsiaknak azt is elmondom, hogy van még 12 fájdalomcsillapító pont, amelyek stimulálása a leghatásosabban enyhíti a fájdalmat az adott szervben. Létezik 12 stabilizáló pont is, amelyek két erővonalat kötnek össze. Vannak továbbá meridiánon kívüli pontok és még sok más pont, amelyeket olvasottságuk mértékében használnak fel a természetgyógyászok.
    És van még egy mechanizmus, amely indokolja, miért oly hatékony az akupunktúra éppen a fájdalomcsillapításban. Mint kiderült, az akupunktúrás pontokra való ráhatás a szervezet belső "patikájából" sajátos, a morfiumhoz hasonló félnarkotikus anyagokat szabadít ki, melyeket endorfinoknak nevezünk. Ezzel magyarázható az a tény, hogy a hozzáértéssel elvégzett akupunktúrás kezelés után narkózis nélkül is elvégezhető egy operáció.

    Kedves olvasóm és páciensem! Ne féljen az akupunktúrától. A komplikációk valószínűsége nem nagyobb, mint egy fogtömésnél. A tűszúrásos módszer már akkor is hatásos ha csak egy közepes tudású szakemberhez fordul.
    Kedves orvos kollégám! Ha Ön lusta ember, ne is gondoljon az akupunktúrás továbbképzésre (meglehetősen sok magolással jár). Ha viszont nem lusta, a tűterápia nagyszerű kiegészítő eszköznek bizonyul betegei gyógyításában!

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 

 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________