Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?  


  Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005  Alexandra kiadó 2011, Astralit kiadó 2013, 2016
 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Fitoterápia

                                                                                                                           A füvek – a természet által alkotott gyógyszerek
                                                                                                                          és keletkezésük a bölcs Teremtő akaratát dicsérik. 
                                                                                                                                                                       Kloss: „Visszatérés Édenbe”


    Mennyire ártalmas a növényekkel való gyógyítás?
    Néhany gyógynövényrecept: 
Krónikus fáradságérzet  Teherbírás csökkenése   Stressz   Álmatlanság  Alacsony vérnyomás     Érelmeszesedés   Megfázás   Légcsőhurut    Fokozott étvágy     Gyomorsav, gyomorfekély    Székrekedés     Gyomorban és bélbenvaló pangás     Nyelőcső és a bélrendszer görcs      Hasnyálmirigy gyulladás      Cukorbetegség      Ödémák (duzzanatok)    Allergia     Méreganyagok felszaporodása     Daganat      Nőgyógyászati problémák       Vérzések       Prosztata gyulladás     A szexszualitás fokozását szolgáló ital

    Az állatok is lehetnek betegek, épp úgy, mint mi. Csak a „nyavalyáikat” nevezik másként. Még nem hallottam arról, hogy a medve, téli álma közben, a behavazott barlangban összeszedett volna egy influenzát, vagy a lovat skizofrén diagnózissal illették volna. Igaz, hogy a szamarak kissé dadogósak, de úgy tűnik, hogy nem nagyon szenvednek e miatt.
    Na de akkor mit csinálnak a vadon élő és a háziállatok, amikor utoléri őket a „kutya- „ vagy „macska kór”? Füveket esznek. Magam is gyakorta voltam tanúja eme cselekedeteiknek.
    Honnan tudják, hogy mikor, milyen füvet kell rágcsálni? Erre a kérdésre én sem tudom a választ. Talán ez az Isteni sugallat.
    Hízásra hajlamosak? Igen. 
    Ha nem ennének füveket akkor elhíznának? Bizonyára, de nem mindegyikük.
    Milyen következtetésre juthatunk az olvasottak kapcsán? Valószínűleg az alábbira: ha utolért valami kór - akkor rágcsálj füveket! Akkor pedig, ha valami más „emberi nyavalyát” szedtél össze? Nem kell füveket rágcsálni, de a gyógyteák, tinktúrák pakolások jól jöhetnek.
    Felvázolok két ellentétes véleményt:
    az egyik, hogy a növényekkel való gyógyítás - ártalmatlan, elérhető, olcsó, egyszerű, kellemes, természetes, hatásos;
    a másik, hogy a növényekkel való gyógyítás - keserű tapasztalat, undorító, kimerítő foglalatosság és ráadásul nem is segít.
    Mindkét szemléletnek van létjogosultsága. Válassza ki azt, amelyik közelebb áll Önhöz.


                                      
Mennyire ártalmas a növényekkel való gyógyítás?

    Az én véleményem, hogy semennyire sem az. A saját gyakorlatomban, legalábbis időleges rosszabbodáson kívül, ami minden módszer hátulütője is lehetne, nem volt alkalmam komplikációkkal találkozni. A növények „puhán” fejtik ki hatásukat. Épp ezért azonnali javulásra sem kell számítani, attól a pillanattól, ahogy elkezdtük a használatukat. Vagy mégis?
    Gyakorlatilag mindenki, aki elfogyaszt egy csésze ginzeng teát, rögtön érzi annak élénkítő hatását, a macskagyökér kivonata pedig gyorssegélyként is alkalmazható a heves szívdobogások megszüntetésére.
    Évről évre nő a növényi kivonatokat tartalmazó szerek száma. Lehet, hogy azért van itt az ideje, hogy megfeledkezzünk a növényekről? Isten ments – semmiképp sem! Az USA-ban évente 1,3 milliárd dollár értékben adnak el gyógynövényeket. Ha nem segítenének, akkor ki az az okos, aki ilyen összegben vásárolna belőlük? Végezetül, ha egy módszer használata ártalmatlan, akkor azt ki kell próbálni!
    Rosszabb biztos nem lesz, de lehet-e jobb? Nagyon is lehetséges, sőt, talán sokkal jobb is!
    Javasolnék Önnek pár receptet a betegeimnek ajánlottak közül.

 

                                                      Néhany gyógynövényrecept

    Krónikus fáradságérzet

    Rakjon egy kis üvegbe 2 dkg felaprított ginzeng gyökeret, majd öntsön rá 2 dl vodkát és a lezárt üveget hagyja sötét helyen 10 napig. Néha rázogassa fel az üveg tartalmát. Az így készült tinktúrát három héten keresztül reggeli, vagy ebéd előtt használja, mégpedig 15-20 cseppet csepegtetve egy pohár vízbe.
    A ginzeng egy természetes serkentő. Amennyiben valakinek a tinktúra az alkohol tartalma miatt nem javasolt, úgy a herbáriákban már kapszulás és filteres kiszerelésben is kapható.


   Teherbírás csökkenése

    Ahogy az előző recept, úgy ez is krónikus fáradság eseteiben javasolt. Azoknak ajánlom, akiknek érelmeszesedésből adódó problémáik vannak.
    Daráljon le húsdarálón 4 egész citromot (héjastól), 4 gerezd foghagymát, majd öntse fel két liter előzőleg felforralt és lehűtött vízzel és 2 napra tegye hűtőszekrénybe az oldatot. Ezt követően szűrje le és ízlés szerint rakjon bele pár kanál mézet (a világos fajták az erre alkalmasabbak). 2-3 héten át, reggeli előtt fogyasszon el belőle 0.5 dl-t.
    A foghagyma illata nem lesz zavaró, mivel a citrom ezt teljes egészében semlegesíti.


    Stressz

    Nyugtató tea. Vegyen 5 dkg citromfüvet, macskagyökeret, komlót, édesgyökeret és 10 dkg borsmentát. Keverje össze. Egy evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel, hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le. Lefekvés előtt igyon meg az így készült teából egy pohárnyit. A tea mézzel, ízlés szerint ízesíthető.
    Amennyiben Ön a reggeli teázást részesíti előnyben, úgy a szokásos teáját gyógyteával helyettesítse.
    Elalvási problémák esetén a következő tanácsot kövesse.


    Álmatlanság

    5 dkg kaprot szórjon bele fél liternyi vörösborba. Hagyja lassú tűzön 15-20 percig, majd negyed pohárnyit (0.5 dl) fogyasszon el belőle lefekvés előtt.
    Könnyen álomba merül, ha lefekvés előtt a következő szertartást rendszeresen elvégzi. Ez a szertartás mindenkinél más és más lehet. Valakinek szüksége van elalvás előtt egy kis újságolvasásra, esetleg szobaszellőztetésre, valakinek a lábait kell melegvízben lemosni, valakinek pedig egyszerűen az álmodozás segít. Csak egy dolog tilos. Tilos az álommal „harcolni”. Ha harcba bocsátkozunk vele, akkor ellenség, ha egyezséget kötünk, akkor szövetségesünkké válik.
    Még egy jó tanács. Az álom szakaszos és egy szakasz - másfél óra. Ha Ön kb. 1,5-3-4,5-6-7,5-9 óra múlva ébredt fel az elalváshoz képest, akkor vidámnak érzi magát, de ha „elvétette” ezt a szakaszt, akkor letört. Ezért a megoldás abban rejlik, hogy az ébresztőóráját úgy állítja be, nehogy elvétse a jó szakaszban való ébredést.


   Alacsony vérnyomás

    Az alacsony vérnyomásra való hajlam esetén reggel és napközben egy-egy csésze ginzeng teát, lefekvés előtt egy pohár gránátalmalét kell elfogyasztani.


    Érelmeszesedés

    Még egy tanács az idősebb korosztály-nak. Vegyenek egy teáskanálnyi édesgyökeret és csipkebogyót. Kavarja össze, forrázza le és teaként fogyassza két-három héten keresztül.
    Ez a keverék segíti az érfalak „tisztán tartását” és megelőzi az újabb lerakódások keletkezését.


    Megfázás

    A fáma akként szól, hogy ha a megfázást gyógyítják, akkor az 7 nap alatt gyógyul – ha nem kezelik, úgy egy hét alatt szűnik meg. Ebből is látszik, hogy egy megfázás nem igényel alapos gyógyítást. Csak a már amúgy is megszokott dolgokat kell cselekedni, segítve az immunrendszer munkáját a vírusokkal vívott harcban. Mégpedig: naponta többször fogyasszon csipkebogyóból, hársfavirágból készült teát, amit málnadzsemmel is lehet ízesíteni. Ételei elkészítésénél felhasználhatja a hagyma és a foghagyma jótékony hatását. Fogyasszon több gyümölcsöt - narancsot és citromot, mivel az említettek sok C vitamint is tartalmaznak. A vírussal vívott háború végtermékeit (a méreganyagokat) úgy tudja szervezetéből kiüríteni, ha a gyógyteákon kívül még legalább két liter meleg folyadékot fogyaszt és bőrét többször is lemossa meleg vízzel a nap folyamán.
    Még valami, elárulom azt a „titkot”, amit egy bolgár származású művésznő, Anzselika Andrijevszka osztott meg velem. E szerint – forraljon fel egy pohár tejet, tegyen bele egy teáskanál mézet, egy tojás sárgáját és 0.5 dl konyakot. Keverje össze és fogyassza el melegen, lefekvés előtt.
    Megjegyzésként annyit, hogy ezután egész reggelig hangosan „énekelhet” a szomszédok legnagyobb örömére, főleg bolgár nótákat!


    Légcsőhurut

    Vegyen 10 dkg martilaput, keskenylevelű útifüvet, 5 dkg édesgyökeret. Ezeket az összetevőket gondosan keverje össze, majd az így kapott keverékből egy evőkanálnyit, termoszban, forrázzon le egy pohár vízzel. Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Napi 2-3 alkalommal fogyasszon belőle. Az így készült gyógytea, ízlés szerint, mézzel ízesíthető.
    A fentieket akkor javaslom, ha váladék nélküli, száraz köhögése van. De ha a köhögést köpetürítés kíséri, amitől ne-héz „megszabadulni”, akkor a következő a teendő.

    Köptető tea. Vegyen egyenlő rész martilaput és fehér-mályva gyökeret és keverje jól össze. Az így kapott keverékből egy evőkanálnyit forrázzon le egy pohár vízzel (jobb, ha a forrázáshoz termoszt használ). Hagyja állni a forrázatot 10-15 percig, aztán szűrje le. Ez a gyógytea is napi 2-3 alkalommal fogyasztható, ahogy az előbbi. Lehet fél pohárnyit fogyasztani étkezés előtt, melegen, mézel ízesítve.


    Fokozott étvágy

    A következő recept hatékonyságát több páciensem is igazolni tudja. Mivel étvágycsökkentő hatása van, ezért az ebédnél, vacsoránál elfogyasztott étel mennyiségét másfél-kétszer kevesebbre szabhatja, elérve ezzel a kívánt, pár kilós súlycsökkenést.
    Vegyen 1 evőkanálnyi gyermekláncfű- és iglic gyökeret, 5 evőkanálnyi kutyabenge kérget és 2 evőkanálnyi édesköményt és petrezselymet. Ezt alaposan keverje össze. Így összesen 11 kanálnyi teakeveréke lesz. Épp 11 alkalomra elegendő.
    Egy evőkanálnyit forrázzon le (jobb, ha a forrázáshoz termoszt használ) egy pohárnyi vízzel, hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le. 2-3 alkalommal fogyasszon belőle egy pohárnyit, langyosan, étkezés előtt. A gyógytea ízesítéshez egy kevés mézet használhat. A kúra időtartama – 3 hét.
    Megjegyzendő, hogy az így kapott gyógytea íze kellemes. Az iglic gyökér hiánya esetén a keverék ugyanilyen arányok mellett állítható össze, de hatástanilag kissé gyengébb lesz, mint az eredeti teakeverék.


                                Gyomorsav túltengés, gyomorfekély

    Egy teáskanálnyi kálmos gyökérre öntsön rá egy pohárnyi szoba hőmérsékletű, de előzőleg felforralt vizet. Hagyja állni 24 órát, majd szűrje le. Három-négy héten át fogyasszon belőle 1 evőkanállal étkezések előtt és után. Nem kell felmelegíteni.
    Lehet, hogy a kálmosgyökér kissé keserű, de hát egy kanálnyi nem egy egész pohár. A kivonat gyulladáscsökkentő hatásán kívül az étvágyat is javítja.


    Székrekedés

    A kúra időtartama három hét.
    Az első hét. Keverjen össze 8 teáskanálnyi kutyabenge kérget egy teáskanál édesgyökérrel és koriander maggal. Egy evőkanálnyi keverékre öntsön két pohár vizet. Miután leszűrte, egy pohárnyi folyadékot kapott, ami 2 napra elegendő. Lefekvés előtt fél pohárnyit fogyasszon el belőle.
    A második hét. Két teáskanálnyi szétmorzsolt lenmagot fogyasszon el 2 alkalommal naponta, étkezés előtt, leöblítve egy pohár cékla lével, friss káposzta lével, vagy kefirrel. A nap folyamán sok folyadékot fogyasszon, mivel a lenmag dagadó hatása csak így tud érvényesülni, vagyis így tölti ki a bélrend-szert, serkentve a bélmozgásokat. Folyadék hiányában ez a hatás nem érvényesül.
    Harmadik hét. Egy evőkanálnyi szenna levélre öntsön két pohár vizet és lassú tűzön főzze 5 percig. Szűrje le és fél pohárnyi mennyiséget fogyasszon belőle éjszakára.
    A kúra alatt a hetek sorrendjét felcserélni nem lehet. Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt a kúra teljes időtartama alatt, a fehér kenyeret pedig cserélje barnára. Egy nap alatt legalább két liternyi folyadékot igyon. Szoktassa szervezetét ugyanabban az időben történő székletürítésre.


    Gyógytea a gyomorban és bélbenvaló pangás megszüntetésére

    Az alábbi recept is a székrekedés kiküszöbölését segíti.
    Keverjen össze 2 teáskanálnyi fekete ürömfüvet, 3 teás-kanálnyi szurokfüvet és borsmentát, 4 teáskanálnyi köményt. Két evőkanálnyi mennyiséget ebből a keverékből forrázzon le két pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). Hét napon át, étkezések előtt 15 perccel fogyasszon el az így kapott keverékből, melegen fél pohárnyi mennyiséget.


    „Likőr” a nyelőcső és a bélrendszer görcsösössze-húzódásainak megszüntetésére

    5 dkg friss, vagy szárított borsmentát szórjon bele fél liter vodkába és hagyja az üveget sötét helyen három napig. Néha rázogassa fel az üveg tartalmát. A „likőrből” naponta 15-20 cseppet fogyasszon egy pohár vízbe csepegtetve 2-3 alkalommal, étkezések előtt. A kúra idő-tartama – 3 hét.


    Hasnyálmirigy gyulladás

    Vegyen 15 dkg borsmentát, 15 dkg kaprot, 10 dkg galagonya ágvéget (virág és levél), ugyanennyi jázmint és 5 dkg kamillát. Jól keverje össze, majd az így kapott keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzon le egy pohár vízzel. 10-15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal igyon belőle fél pohárnyit, egy órával étkezés után. A gyógytea mézzel ízesíthető, mindenkinek ízlése szerint. A kúra – 3 hétig tartson.


    Cukorbetegség

    Fél teáskanálnyi kecskeruta füvet, csalánlevelet és gyermekláncfű gyökeret keverjen össze. Az így kapott keveréket forrázza le és melegen, tea formájában fogyassza el 2 alkalommal naponta étkezés előtt egy hónapon át minden nap.
    Egy gyógytea sem képes a cukorbetegséget teljesen meggyógyítani, de segítségével a cukorszint emelkedése és a betegség szövődményei kivédhetők. A pácienseim között akadtak olyanok, akik e gyógytea segítségével, minden káros szövődmény nélkül csökkenteni tudták a napi inzulin adagjukat.


    Ödémák (duzzanatok)

    Vízhajtó teakeverék. Vegyen 15 dkg borókabogyót, 5 dkg édesköményt és édesgyökeret. Az összetevőket keverje össze. 1 evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). Hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon el belőle fél pohárnyit, melegen, éhgyomorra, vagy étkezés előtt három héten át. A gyógyteát ízlés szerint, mézzel lehet ízesíteni.


    Allergia

    Vegyen egy teáskanálnyi nyírfalevelet és zsályát, egy fél teáskanálnyi körömvirágot és kamillát. Keverje össze, majd egy evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel. Hagyja állni néhány percig, aztán szűrje le. A gyógyteát naponta 2-3 alkalommal kell fogyasztani, melegen, éhgyomorra, vagy étkezés előtt. Ízesíteni mézzel lehet. A kúra időtartama – 3 hét.


    Méreganyagok felszaporodása

    A méreganyagok kiürülését a szervezetből a citromfélék héjából készült tea felgyorsítja. A tea elkészítéséhez használjon egyenlő arányban összekevert narancs, mandarin és citrom héjat. Egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzon le és tea formájában fogyassza két-három héten át.


    Daganat

    A gyógynövények szakértői állítják, hogy az édesgyökér rákmegelőző hatással bír. Használata kivédi a daganat képződést azokban az esetekben, ahol öröklődési hajlam van pl. mióma és polipok képződésre.
    1 evőkanálnyi szétmorzsolt édesgyökérre öntsön fél liternyi vizet, lassú tűzön 10 percig főzze, 30 percig lefedve hagyja állni, majd szűrje le. Naponta 2-szer igyon meg belőle egy kupicányit, étkezés előtt, egy héten át. A kúra periodikusan ismételhető.
    Abban azonban ne reménykedjenek, hogy az édesgyökér elmulasztja a már meglévő daganatot ! Ilyen esetében a kezelő-orvos tanácsait kövessék.


    Nőgyógyászati problémák

    Az alábbi teakeverék javítja a petefészkek működését, ezért gyermektelenség esetén is használhat, valamint petefészek gyulladás és klimaxos problémáknál is kitűnően alkalmazható.
    Egyenlő arányban keverjen össze körömvirágot, bors-mentát, kamillát, cickafarkfüvet és citromfüvet. Egy evőkanálnyit ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). 15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Három héten át, naponta 2 alkalommal, melegen, éhgyomorra vagy étkezés előtt fogyassza. Az így kapott gyógytea mézzel ízesíthető.


    Vérzések

    Ha Ön elvágta a kezét nem gyógyteákra, hanem sebtapaszra van szükség. Gyomor és bélvérzés esetén sürgősen forduljon orvoshoz. Erősebb menstruáció esetében segít a következő recept.
    Vegyen 3 evőkanálnyi kutyabenge kérget, 2 evőkanálnyi csalánlevelet és 1 evőkanálnyi cickafarkfüvet. Keverje össze ezeket az összetevőket, majd két evőkanálnyi mennyiséget ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). A forrázatot hagyja állni 10-15 percig, azt követően pedig szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon belőle egy pohárnyit vagy fél pohárnyit, éhgyomorra vagy étkezés előtt. A gyógytea mézzel ízesíthető.


    Prosztata gyulladás

    3 evőkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár forró vízzel és várja meg, amíg 38-40 fokosra lehűl. Aztán szűrje le és az így kapott oldattal csináljon beöntést. Az alábbi eljárást kétnaponta végezze két héten át.
    Ez a módszer sem helyettesíti az orvos által felírt gyógyszereket, de együttesen használva gyorsíthatja a javulást.


       A szexszualitás fokozását szolgáló ital

    Egy kisebb fazékba öntsön 2 pohár vörös bort és szórjon bele egy marék feldarabolt borókagallyat. Melegítse fel a bort 70-80 fokosra (az oldat felszínénél kis gőzölgés észlelhető). Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Adjon hozzá egy pohár rumot vagy konyakot és két kockacukrot. Jól keverje össze. Melegen fogyassza partnerével együtt.
    A borókagally hiánya esetén használhat borókabogyót is, de az ital hatásfoka nem lesz annyira érezhető.

    Amennyiben Ön az egészségére odafigyelő ember, úgy a fenti receptek valamelyest segíteni fognak az egészsége megőrzésében. A kérdés az, hogy mennyit segítenek? Éppen azért, hogy az eredménnyel Ön is elégedett legyen, használjon ki minden, otthon elvégezhető terápiát ennek érdekében. Nyisson meg egy-egy „csapóajtót” a szervezetében és akkor az egészség biztosan Önre talál! Ezen ajtók feliratainak egyikén az alábbi elnevezésű tábla is lóghatna – „Fizikoterápia házilagosan”.

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________
 
   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________