Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?        



  Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005;  Alexandra kiadó 2011; Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Mit ír fel a homeopata

    Mitől vonzó a páciens számára a homeopátia?
    Mitől vonzó az orvos számára a homeopátia?
    Kell-e a homeopatának diagnózis?
   
A homeopátiai alkat

    A homeopátia nevű gyógymód olyan orvosságokkal gyógyít, melyek egyik részét fémek sóiból, a másikat állatokból, a harmadikat pedig füvekből készítik.
    Hát akkor mi a különbség a homeopátiás készítmények és azon gyógyszerek között, amelyeket a körzeti orvos ír fel? A különbség az, hogy a szokványos gyógyszerek vegyi úton hatnak a szervezetre, emezek viszont csupán informatíve, azaz a belső biokémiai folyamatokba történő beavatkozás nélkül.
    No és mi az, hogy "informatíve hatni"? Olyan, mint a TV-ben a hírek?
    Megpróbálom elmagyarázni. Minden gyógyszerben, például a magnéziumban vagy a kalcium-készítményekben, van egy bizonyos mennyiség ezekből az anyagokból, tegyük fel – 1 grammnyi. Az összes többi semleges kötőanyag. Az ugyanabból az anyagból előállított homeopatikus készítményekben –- például magnesium phosphoricum, calcium carbonicum – a magnézium vagy kalcium dózis tablettánként nem 1 gramm, hanem gyakran csak 1 molekula, az összes többi részt a semleges kötőanyag teszi ki.
    Nem is rossz, ugye? Az orvos felír az embernek naponta háromszor egy molekulát evés előtt. Olyan ez, mint a társalgás a bolondok házában. Ami viszont a legérdekesebb: igen sok esetben ez a molekula ugyanolyan jó, esetenként még jobb is, mint ugyanabból az anyagból egy egész kilónyi mennyiség.
    Ha egyszer így van, akkor a gyógyszergyárak miért nem molekula plusz semleges kötőanyag kiszerelésben gyártják a gyógyszereket, ahelyett, hogy pazarló módon grammonként préselnék a tablettákba? Azért, mert van, akinek így használ, s van, akinek úgy.
    A homeopátiát nem egyedül a dózis különbözteti meg a gyógyszertantól. A készítmények rendeltetéséről is merőben eltérő módon vall.
    Vegyük például a koffeint. Ismeretes, hogy a koffeinnek serkentő hatása van, ezért lefekvés előtt sem a kávéivás, sem s koffeintartalmú szerek fogyasztása nem tanácsos, mert akkor sokáig nem tudunk elaludni. Már ami a köznapi életet és a gyógyszertant illeti. A homeopátiában viszont ennek a fordítottja az igaz. Álmatlanság ellen pontosan koffeint ír fel az orvos (természetesen homeopátiás mennyiségben), amit lefekvés előtt kell bevenni. És mindez nem ostobaság, nem "ferde logika", hanem Samuel Hannemantól, a homeoopátia atyjától átvett alapelv – "Similia similibus curantum", azaz "A hasonlót a hasonlóval gyógyítjuk" (A magyar közmondás szerint is: "Kutyaharapást a szőrével".). Ha "tireotoxicosis"-sal (túlzott jódtartalom) fordulnak a homeopatához, ugyancsak jódot fog felírni, ha pedig a tünetek arzénmérgezésre utalnak, ugyancsak arzén lesz a gyógyszer.
    A körzeti orvosnak abszolút mindegy, gonosz vagy jóságos a páciens, milyen a haja színe, rendszerető-e vagy ellenkezőleg: otthon minden szanaszét van. Felírja a köhögés elleni tablettát és viszontlátásra. Ellenben a homeopata, mielőtt bármit is felírna, feltétlenül "vájkálni kezd a páciens lelkében" és "ostoba" kérdéseket tesz fel neki: "Milyen a temperamentuma, nyugodt vagy ideges?", "Gyorsan le szokott csillapodni?", "Ha veszekszik a férjével, szokott tányérokat törni, vagy inkább magában tartja a mérgét?"
    Miért kellenek neki a páciens lelkének efféle apró intimitásai? Hiszen a homeopátiában is megvannak "a köhögés elleni drazsék": felírják és azzal el van intézve. Igen, megvannak, de az az igazság, hogy a különböző homeopátiás készítmények nem egyformán hatnak a különböző típusú emberekre. A homeopata ezért a "köhögős" gyógyszerek közül éppen az választja ki, amelyik az adott betegnek használ, nem pedig minden köhögősnek.
    A homeopátia az alternatív gyógyászat királykisasszonya. Miért? Nem tudom, valahogy így alakult. Biztosan azért, mert mindenkinek nagyon tetszik, aki találkozott már vele. Talán csak a gyógyszergyárak kivételek ez alól. De ez már nem szimpátia, hanem konkurencia kérdése.
    No de mi benne a szimpatikus? Fehérköpenyes orvos, mindenféle "mágikus fémkeret" nélkül, egyszerűen beszélget a pácienssel, felírja neki a receptet, a gyógyszert a patikában lehet megkapni és "naponta háromszor evés előtt" kell bevenni. Pontosan úgy, mint a körzetinél.
    A titok az apró, de lényeges nüanszokban rejlik, amelyek a "teljesen olyant" "teljesen mássá" alakítják és ezzel felteszik a királykisasszony koronáját Hamupipőke fejére.


    Mitől vonzó a páciens számára a homeopátia?

    Először is attól, hogy a beteg nem szintetikus készítményeket szed, amelyek "mérgezik" a májat és az egész szervezetet, hanem ártalmatlan édes drazsékat. Nem lehet tudni, gyógyít vagy sem. De hogy nem árt, az biztos. Másodszor, a homeopátiás készítmények általában olcsóbbak a többinél. Harmadszor, azok az emberek fordulnak homeopatához, akiket hosszasan és eredménytelenül kezeltek a rendelőintézetekben, akik már végigpróbálták a rendelkezésre álló vegyi gyógy-arzenált és csalódtak a "hivatalos" orvostudományban. És negyedszer, talán ez a legalapvetőbb: minden gyógykezelés akaratlanul is eszünkbe juttatja, hogy "én már öreg, beteg ember vagyok, akinek már orvosi kezelésre van szüksége, sőt, talán már ..." Egy kissé valamennyien hipochonderek vagyunk és a "sőt, talán már"-ról szóló, időről-időre visszatérő gondolatok valahogy elrontják a hangulatunkat. Az akadémikus gyógyászat nem más, mint burkolt célzás a halálra. Ezzel szemben, felfogásunk szerint a homeopátiás készítmények szedése egyfajta szórakozás: ártalmatlan, sőt, hasznos kis drazsék, vitamintabletták, amelyek nélkül sincs semmiféle "sőt, talán már".


    Mitől vonzó az orvos számára a homeopátia?

    A homeopata munkájához csupán egy toll, néhány papírlap és egy fej kelletik. Speciális rendelőre sincs szükség, akár a konyhában vagy a parkban egy padon is megoldható a rendelés. Drága berendezésre sincs szükség. Nem kell attól félni, mi van, ha "rossz" gyógyszert írok fel, hiszen ártani nem árt, tehát nyugodtan alhat az ember.
    No de ezek csak az apróságok. A legfontosabb az, hogy a homeopátia rendkívül érdekfeszítő mesterség. A homeopatának egyúttal gyakorlati pszichológusnak is lennie kell. No és ki az, akit nem érdekel a pszichológia? Tulajdonképpen valamennyien gyakorló pszichológusok vagyunk. Mindnyájan foglalkozunk egymás pszichológiai besorolásával az "okos", "hülye", "ökör" (ez utóbbi már majdnem asztrológiai kategória), vagy pedig "jó gyerek" ("anyámasszony katonája"), "igazi nő" ("jó bige"), "menő fej" ("jampec") stb. szintjén. Miközben a készítmény rendeltetésén töri a fejét, a homeopata tulajdonképpen ugyanazt teszi, mint mi valamennyien a köznapi életben, csak éppen egy másik dimenzióban. Ön szeretné tudni, mit gondol Önről egy okos ember? Ha nem tart attól, hogy ki fog magából ábrándulni, menjen el egy homeopatához. Néhány oldallal később megtalálható azon készítmények neve, amelyeket a homeopata szokott felírni. Vagyis: amilyen gyógyszert ír fel magának, olyan embernek tartja.


    Kell-e a homeopatának diagnózis?

    Nemcsak pszichológiai tulajdonságok, hanem tünetek alapján is felírnak homeopátiás szereket. Vannak tisztán alkati, pszichológiai "golyócskák", mint például a foszfor, belladonna, platina stb., és vannak tisztán tünetiek, méghozzá a szó szoros értelmében véve. A homeopata nem betegséget vagy diagnózist, hanem tüneteket gyógyít – fejfájást, köhögést, gyakori vizelést.
    A diagnózis nélküli kezelés rejtélyes dolog. Akadémiai szempontból nézve nonszensz. Alternatív szemszögből nincs vele gond, mivel a "golyócskák" nem a fejfájásra vagy a köhögésre hatnak, hanem a szervezet önszabályozását stimulálják, eltűntetik a migrént, az asztmát és ki tudja mi mindent.
 

                                           A homeopátiai alkat

    Különböző típusok tartoznak ide, beleértve a testi, lélektani adottságokat, a betegségek iránti fogékonyságot és –- ami a legfontosabb – mindezt a gyógyítás szempontjából. Mindegyik típus annak a homeopátiás készítménynek a nevét viseli, amelyik a számára a leghatékonyabb. Ezért van az, hogy a homeopata, miközben szemrevételezi a pácienst, igyekszik "hozzáilleszteni" típusát valamelyik készítményhez. Eközben olyan furcsa kérdéseket tesz fel, mint például "Szerette-e nyalni a falat gyermekkorában?"
    A homeopátiai alkat néha egybeesik a Leonhard-féle személyiség-tipológiával, azonban jóval változatosabb annál. Szerepel benne a az összes alapvető és kiegészítő típus. Hogy ezek közül hányat alkalmaz a szakember, – tízet, harmincat vagy háromszázat, – az attól függ, mennyire ismeri a szakirodalmat és mennyire jó a memóriája.
    Az alábbiakban röviden leírom néhány homeopátiás készítmény alkati (lélektani típus) és patogenetikai (alapvető tünetek) adatait. A kedves olvasó pedig igénye szerint válogathat köztük. Egyébként a homeopátiás készítmények vásárlásához recept nem szükséges.


    Ezüstnitrát  Argentum nitricum

        Alkat. A neuraszténiások készítménye – sovány, sápadt, nyugtalan, mindig siető, mártírarcú embereké. Az ilyen ember, akár a fából faragott Buratino az olasz mesében, állandóan sürög-forog és mindent a feje tetejére állít. Beszédében összetorlódnak a szavak, írása gyakran olvashatatlan, az írásjeleket elhagyja. Nem képes idejével gazdálkodni, mindenhonnan elkésik. Otthonában rendetlenség van. Nem tudja, mi hol van, ezért mindig keres valamit. Türelmetlen, képtelen várni. Az édességet nagyon szereti, de nem nagyon bírja.
    Közérzet. Az ezüst típusúak betegségei megfelelnek lélektani adottságaiknak. Mindegyik "idegi alapon van". Ilyenek a gyengeség, gyakori fejfájás, szédül, különböző fóbiák, elsősorban tériszony, s "a félelemtől" gyakori vizelés, hasmenés, gyomorfájás, "ideges" asztma, bőrbetegségek.
    Javallatok. Ha ön ehhez az embertípushoz tartozik, akkor úgy javíthat a közérzetén, ha gyakran tartózkodik a friss levegőn és megtanulja, hogyan kell figyelmét az "ijesztő" gondolatokról másra irányítani.


    Platina  Platinum metallicum

    Alkat. Mivel a platina nemesfém, e típus képviselői is, mint például Margaret Thatcher, úgy viselkednek, mintha maguk is páratlan kincsek volnának. Szép, büszke emberek, akik "értékükkel tisztában vannak", kegyetlenek, környezetüket lenézik. Ha a platina típusú nőből nem lett híresség, akkor is nagyzási hóbortban szenved, királynőnek érzi magát, de legalábbis mellőzött hercegnőnek, aki "mások hulláin" lépdel a trón felé. Számára a férj – csakúgy, mint a többi férfi is – nem több, mint aprópénz: csak arra való, hogy őt szolgálja. Környezetében mindenkit jelentéktelennek és hozzá méltatlannak tart. A platina-nő a férfi számára született, mármint az igazi férfi, a "fehér lovon ülő lovag" számára, akit előbb vagy utóbb majd gondolkodás nélkül felcserél egy Mercedesen érkező lovaggal. Aligha akad valaki, aki ezt a hiperszexuális lényt ki tudná elégíteni. Mindez annak ellenére, hogy nemi szervének érintése orgazmust, a közösülés pedig ájulást idéz elő nála.
    Közérzetét a természete határozza meg. Gyakori hisztérikus reakciói depresszióhoz, gyakori fejfájáshoz, hipochondriához, szexuális tulajdonságai pedig sokféle nőgyógyászati betegséghez vezethetnek.
    Javallatok. Jó, ha a férfiak a francia közmondást követik – "Ha a nőnek nincs igaza, kérj tőle bocsánatot". Ezzel a "platinát" megmenthetik hisztizéseinek ötven százalékától.


   Kalcium   Calcium carbonicum

    Alkat. Egyenes jellemű, összeszedett, céltudatos, kiszámítható, igényes, szűkszavú, megbízható, kitartó, becsületes, fegyelmezett, konkrét és makacs. Nyugodt vérmérsékletű. Olyan ember, akiben van felelősségérzet. Nem mond le elveiről: vagy győzelem vagy halál. Logikus alkat, akiben érzelmileg minden a helyén van. Mozdulatai szabályosak, járása katonás, biztosan, terpeszben ül. Nem vidám, de nem is gonosz. Gyenge a fantáziája, a feladatot részletesen el kell neki magyarázni, mert különben nem igazodik el benne. Pontosan tudja, mit akar. A változásokat nem szereti. Ha valamit csinál, az megbízható, "örökre szól". A monoton munka embere, könnyen dolgozik futószalagon. Gyerekkorában nem szerette a zajos játékokat. Barátja kevés van, de a barátsága "sírig tart".
    Közérzet. A kalcium a csontok alkotóeleme. A kalcium-típusú embernek a csontozata a gyenge pontja. Rendszerint gerinc- és izületi panaszai vannak, de más betegségek, mint fejfájás, allergia, szívpanaszok, szexuális problémák is gyakran meglátogatják ez a típust. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy kedveli a nem ehető dolgokat, mint például a krétát vagy az agyagot.
    Javallatok. Mivel a csontjai nem bírják a nyirkos hideget, jó ha ez az embertípus ősszel és télen alaposan felöltözik, mintha csak az északi sarkra menne. Amellett telihold idején ne tervezzen nehezebb munkát, mert ebben az időszakban nincs a legjobb formában.


    Réz  Cuprum metallicum

    Alkat. Az olvasó bizonyára emlékszik Mike Tysson ökölvívó világbajnokra, aki hol erőszakos közösülésért ült börtönben, hol pedig a szorítóban az ellenfél fülét harapta le a küzdelem hevében. A réz tehát mogorva, goromba, kellemetlen, zárkózott, kiegyensúlyozatlan ember, aki veszett dühében mindent összezúz, ami a keze ügyébe kerül. A réz-típusú egyén nem szereti, ha valaki hozzáér, még a hozzá közelállóktól sem, továbbá nem szeret mások közelében lenni. Különösebb külső ismertetőjegyei nincsenek, viszont a mogorvaság és az ellenséges tekintet mindig jelen van nála.
    Közérzet. Az ingerlékeny természet ingerlékeny közérzetet predesztinál. A "rézemberre" jellemzőek a görcsök és rohamok. A hörgők görcsös összehúzódása fulladásos rohamokat idéz elő, a beleknél ugyanez hascsikarást, székrekedést és hasmenést, az erek összehúzódása magas vérnyomást, gyakori fejfájást okoz. Ezek erős, görcsös fájdalmak, melyek hirtelen kezdődnek és ugyanúgy múlnak is el. Ez a rosszindulatú típust az epilepszia, ideges rángások, dadogás, fóbiák, éjszakánként fellépő lábszárgörcs jellemzik.
    Javallatok. A réz-típus képviselői csupán a környezethez viszonyulnak rosszindulatúan, saját magukat viszont szeretettek és tisztelettel "veszik körül". Ezért számukra a "Szeresd felebarátodat, miként tenmagadat" bibliai parancsolat a leghatásosabb orvosság. Ha ezt az embert megpróbáljuk ágyba kényszeríteni és ott felmelegíteni, az csak rontja a közérzetét. Sokkal jobb számára a munkaterápia.


    Nátrium  Natrium muriaticum

    Alkat. A natrium muriaticum közönséges neve – konyhasó. A sózott uborka és hering kedvelői igen érzékenyek, egzaltáltak, sértődékenyek, sírósak, gondoskodóak, odavannak a rokonságért. Ugyanakkor haragtartóak: sérelmeiket sosem bocsátják meg, mindenre emlékeznek, az "igazságtalanságra" vonatkozó emlékek éltetik őket, gyakran vannak hisztériás rohamaik, s nem bírják, ha vigasztalják őket. Gyermekkorukban ilyen természetük miatt gyakran vannak összeütközéseik az idősebbekkel. Melyik Shakespeare-hősökre emlékeztet ez a típus? Rómeóra és Júliára. Igaz, nem tudni, vajon szerették-e a sózott uborkát.
    A nátrium-típusú emberek nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is gyengék. Jellemző rájuk a táskás szem, a vizenyős bőr alatti szövet.
    Közérzet. Milyen lenne a közérzetünk, ha egyszerre megennénk legalább fél pohárnyi sót? Megszomjaznánk, fájni kezdene a fejünk, hányinger, hányás, hasmenés lépne fel. Ha pedig egy egész pohárral fogyasztanánk el, akkor a fentiek szívritmus zavarral, asztmával, vérszegénységgel egészülnének ki. Ezek azok a betegségek, amelyek a "sós" embereket jellemzik. Ha Rómeó és Júlia rokonaik elől a hegyekbe szöktek volna, sok-sok gyerekük született volna, mert ez az embertípus nem ismeri a fogamzási problémákat. Éppen ezért a homeopaták nátriumkészítményt írnak fel, ha valaki "nem tud" teherbe esni.
    Javallatok. A hanyattfekvés és izzasztó kúra javítja a közérzetet.


   Foszfor   Phosphorus

    Alkat. Az olvasónak talán volt alkalma kémia órán foszfort gyújtani. Ha igen, emlékezhet rá, milyen gyönyörű látvány: hirtelen fellobbanás, ragyogó szikrákgyorsan eltűnő füst. Akárcsak a tűzijáték. Hát ennek az embertípusnak is ilyen a természete: pajkos humor, jóindulat, barátkozó hajlam, közlékenység jellemzi. Akárcsak D'Artagnan vagy Charly Chaplin, – mellettük soha sem unatkozik az ember. A foszfor-típusú ember optimista, az életet derűs oldaláról nézi, meggondolatlan tettekre, önfeláldozásra hajlamos. Sok barátja van, akiknek bármikor szívesen segít, kész feláldozni az anyagiakat a szellemiekért. Gyakran épít légvárakat, könnyen esik szerelembe, s azt maga is igényli. Nagyszerű színész és jó szónok. Akár a gyerekek, nem képes megülni egy helyen. Érzékeny ember. Mindent "röptében kap el", reményeket ébreszt, de ezzel vége is a dolognak. Nyughatatlansága és monoton munkaképzésre való alkalmatlansága miatt csak ritkán jut a dolgok végére. Ígéreteit gyakorlatilag soha sem tartja be. Lobbanékony és fáradékony.
    Közérzet. Minél erősebb a fellobbanás, annál nagyobb a kimerültség, fáradtság, depresszió. Belső szervei közül gyengék a csontok és a tüdő. Gyakoriak nála a vérzések.
    Javallatok. Az alvás és a nyugalom nagyszerűen helyreállítja az elfogyott energiát és a jó közérzetet.


   Szilícium  Silicea terra

    Alkat. Amennyiben a kedves olvasó, félénk, ijedős, nyugtalan, sírásra hajlamos, de makacs ember, akkor minden valószínűség szerint a "szilícium-típushoz" tartozik. A görhes, angolkóros, görbelábú, szenvedő arckifejezésű "szilícium-gyerekek" már messziről felismerhetőek. Vékony, egyenetlen bőrükön rengeteg a nehezen hegedő karcolás. Ezek a gyerekek érzelmileg bágyadtak, bármilyen közösségben vannak is, vagy az asztal legvégén, vagy a sarokban ülnek és csendben szopják az ujjukat. Ezzel is soha nem szűnő éhségüket csillapítják. A tananyaggal kínkeservesen birkóznak meg. Felnőtt korában a szilícium-típus hihetetlen munkabírásával, szívósságával kompenzálja kisebbségi komplexusát és tehetségtelenségét. Ha egyszer valamit elhatározott, akkor "ha térden csúszva is", de megcsinálja. Ereje nem sok van, de hangyaszorgalmával többet végez másoknál. Ennek az "udvarias tanknak" gyakorlatilag senki sem tud nemet mondani, ezért a "szilícium" pótolhatatlan ott, ahol például valamit ki kell járni. Végeredményben a szilícium-típus nem taszító figura. Udvarias, derűlátó, aki mindig látja az alagút végét.
    Közérzet. A hatalmas munkabírás a gyenge fizikumú szilícium embereket testileg-lelkileg gyorsan kifárasztja. Ha nem így volna, a Földet is kiforgatnák sarkaiból. Egészségi habitusuk másik sajátossága a gyenge immunitás. Hajlamosak a megfázásra, az állandó arcüreg-, fül- és tüdőgyulladásra. Gyakran kelésesek. Mindezek a betegségek elhúzódnak és nehezen gyógyulnak. Élete 25. évére viszonylag rendbejön az ellenállóképességük, de sosem éri el a normális szintet. A szilícium emberek mindig betegek valamiben.
    Javallatok. Ahhoz, hogy ne betegeskedjenek olyan sokat, a szilícium embereknek kerülniük kell a hideget, a túlzott szellemi munkát és a hosszú utazásokat. Melegben rögtön javul a közérzetük.


   Kén
  Sulfur

    Alkat. A "kén-ember" személyisége sokoldalú. Külsőre kövér, ápolatlan, izzadságszagú. Otthon a lakásában nagy a rumli, mindent behord a házba és semmit se dob ki. Azonban ami másnak rendetlenségnek látszik, az a "kénnek" életrend, – mindennek tudja a helyét. Ez a közlékeny, türelmetlen, zsörtölődő ember végtelenül önző. Senkire sincs tekintettel, csakis magával -- a saját gondolataival, szórakozásával – van elfoglalva. Boldogtól-boldogtalantól kölcsönkér, de tartozásait senkinek nem adja meg. Úgy gondolja, hogy mindenki köteles boldog lenni attól a jóindulattól, hogy elfogadja a segítségét. Az eszébe sem jut, hogy netán ő is segíthetne másoknak. A "kén" mohó és rendkívül kicsinyes. A fogához veri a garast, de ha mégis rászánja magát az autóvásárlásra, akkor annak a legnagyobbnak kell lennie. A "kén-gyerek" a szülők keresztje: állandóan éhes és átüvölti az egész éjszakát. Stabil kettes-hármasokat szed össze. Tetszenek-e tudni, miért? A nagy esze miatt. Számára unalmas, amit tanítanak. Aztán ha felnő, ki tudja hogyan, rendkívül nagy tudású ember lesz. Egyszerűen arról van szó, hogy a "kén-embereknek" kiemelkedően fejlett a lényegmegragadó képessége. Ha pedig ez kiemelkedő munkabírással párosul, akkor számukra – a Mengyelejevek, Marx Károlyok, Balzacok, Einsteinek számára – nem túl nehéz tudományos felfedezéseket tenni, új tudományterületeket nyitni vagy művészi alkotásokat létrehozni. Ez a típus rendszerint éjszaka dolgozik, nem kíméli magát és csak ritkán éri meg az öregkort.
    Közérzet. A sokoldalú személyiség sokféle betegséggel párosul. Ha a homeopata nem tudja, mit írjon fel neki, akkor mindig a sulfur mellett dönt.
    Javallatok. Rossz időben a "kén-ember" maradjon otthon, száraz, meleg időben viszont feltétlenül sétáljon egyet a szabad levegőn.


   Arzén
  Arsenicum album

    Alkatilag megfelel a Leonhard-féle tipológia pedantikus változatának (l. a megfelelő fejezetet). Az "arzén-ember" a rend embere. Nála mindig minden a helyén van. Ha vele beszélünk meg találkozót, nyugodtak lehetünk , egy percet sem fog késni. Ha viszont mi elkésünk, a mi "arzénünk" nem fog az óra előtt föl-alá járkálni idegességében, hanem – hogy ne teljen hiába "az a drága idő" – elővesz egy könyvet és elkezd aláhúzogatni benne. A "szabadidő megszervezéseként" ez az ember egészen biztos talál magának hobbit. Sőt, abban is biztosak lehetünk, hogy hobbiját a legapróbb részletekig ismerni fogja. Az "arzének" kiváló izéssel rendelkező gyűjtők szoktak lenni. Ám ha egy ilyen gyűjtőnek a saját egészsége lesz a "hobbija", akkor nem irigylem a kezelő orvosát. Ez az ember elolvassa a betegségével összefüggő egész szakirodalmat, és a rendelőben az orvost fogja gyötörni kérdéseivel arról, amit nem talált meg vele kapcsolatban.
    Közérzet. A pedantikus típusú embernek gyakran vannak viszketéssel, égéssel járó bőrbetegségei és emésztőcsatorna nyálkahártya-gyulladásai. Életét végig kíséri a gyomor-, vastagbél- és epehólyag-gyulladás vagy az aranyér. Ez persze nem azt jelenti, hogy be vannak biztosítva tüdőasztma, szívszorulás vagy cukorbaj ellen.
    Javallatok. Ha valaki pontos ember, sok problémától megszabadulhat, ha rá tudja szoktatni magát az éjfél előtti lefekvésre. Kerüljük a hideget és feltétlenül kezdjünk el sportolni.


   Higany
  Mercurius solubilis

    Alkat. A higany-típusú ember olyan, mint amilyennek Molier fösvényét képzeljük el – utálatos, önző, ingerült, örökké elégedetlen alak. Lehelete és teste büdös, mindene "gennyes" és kellemetlen. Az ilyennel való beszélgetés után az emberben felmerül az igény, hogy megmosakodjon, hogy eltűntesse aurájából azt az energetikai szennyeződést, amit a higany-ember "rászórt".
    Közérzet. "Gennyes" jellemhez gennyes betegségek társulnak. Még meg sem szabadult az egyik gyulladásos góctól -- fogakban, bőrben, bélben -- , máris újabb gyulladás keletkezik nála – mandula, izület, máj, nyirokcsomók. A nyálkahártya megduzzad, laza, vérzékeny, a fogak lötyögnek.
    Javallatok. A "higany-típus" szokjon hozzá a korai lefekvéshez, különösen télen, mert a betegségek legfőképpen este, éjszaka és nyirkos hideg időben kínozzák az embert. Reggel pedig általában sokkal jobb a közérzetünk.

    Most pedig néhány növényből készült homeopátiás szert ismertetek.


    Belladonna

    Alkat. A világosszőke "donna", enyhén molett szépség. Szeme mint egy-egy égszínkék tengerszem, hatalmas pupillákkal. Bőre puha és érzékeny. Röviden – Marilyn Monroe, vagyis a délszaki férfiak vágyálma. Mellesleg, az északi férfi sem igen megy el mellette anélkül, hogy meg ne nézné magának ezt a kényeskedő, színésznő külsejű hölgyeményt. Egyébként sokkal könnyebben meg lehet velük ismerkedni, mint gondolnánk. A "belladonnák" erotikusak, élénk természetűek, fogékonyak, a fantáziájuk élénk. Az ingerekre érzékenyen reagálnak: a legkisebb neszre összerezzennek, nehezen viselik az utazást, az éles fényt, a markáns illatokat. Egy nap leforgása alatt annyiszor változik a hangulatuk, ahányszor az időjárás egy hónap alatt.
    Közérzet. E ragyogó szépségeknél nemcsak a szerelmi románcok, hanem a betegségek is viharos gyorsasággal zajlanak le. Ha egyszer beleesnek a torokgyulladás, megfázás, hörghurut betegségébe, akkor biztos, hogy azonnal felszökik a lázuk, erősen verejtékeznek, reakcióik felfokozottak, görcsölnek. Az meg szinte magától értetődő, hogy e törékeny teremtéseknek gyakran fáj a feje, szédülnek, neuralgiásak. Gyakori náluk az "ugráló" vérnyomása méhen belüli vérzékenység, az álmatlanság.
    Javallatok. A "belladonnának" jót tesz, ha levetkőztetjük, bedugjuk a meleg ágyba, lekapcsoljuk a villanyt és egy darabig magára hagyjuk a csendes szobában.


   Ignac-bab  Ignatia amara

    Alkat. Tapasztalataim szerint Magyarországon ez a leggyakoribb típus. Jellemző rá a lelkileg feldolgozatlan belső feszültség. Ezek a nők büszkék, magabiztosak. A stresszhatásokra fokozottan reagálnak. Belső énjüket nem tárják fel, kifelé nyugodtságot mutatnak. Idegrendszerük olyan, mint a végsőkig feszített húr, – nem sok hiányzik, hogy elszakadjon. Amikor pedig már nincs hova rejteni a felgyülemlett sérelmeket és izgalmakat, elkerülhetetlen a kitörés, a válás, sőt az öngyilkosság. A dolognak stresszes háttere van, de az "ignácia" nem képes valakinek a vállán kisírni magát. Legfeljebb, ha egyedül van, de természetesen csak akkor, ha egyáltalán megengedi magának a sírást. Nehézségeit önállóan akarja megoldani. Féltékeny, a dorgálást tragédiaként éli meg.
    Közérzet. A "rézhez" hasonlóan a sovány, sötéthajú "ignáciáknak" is jellemzője a görcsölés, de ezt nem a harag, hanem a lelkileg feldolgozatlan belső feszültség okozza. A magába zárkózottság miatt a következők jellemezhetik: általános gyengeség, fejfájás, mintha "gombóc" lenne a torkában, szívpanaszok, gyomorfekély, álmatlanság, jóindulatú szövetdaganat.
    Javallatok. Ha valakinek olyan a lelki habitusa, hogy a lelki "szeméttől" nem tud mások jelenlétében megszabadulni, akkor tegye ezt meg egyedül. Ha sírnia kell, sírjon csak. Mondja ki hangosan mindazt, ami felgyülemlett a lelkében. Keretezze be ellenfele fényképét és vágja a falhoz. Szokjon le a dohányzásról. Ne áltassa magát azzal, hogy megnyugtatja, mert valójában semmit sem segít.


   Korpafű  Licopodium clavatum

    Alkat. A hivatalnok-típusúak tartoznak ide. Szikár, ösztövér alkat, gyenge izomzat, sápadt, ráncos, epésen szomorkás, idő előtt öregedő arc. Számukra ismeretlen a humor, sőt általában az emóciók. Tolsztoj Leó Anna Karenyina férjében örökítette meg ezt a típust.  
   
Közérzet. Az epés lelki alkat hajlamossá tesz az epével kapcsolatos bántalmakra: májgyulladás, epekő, gyomor- és bélgyulladás, székrekedés, aranyér. Ugyancsak gyakori a vesekő, krónikus nátha és az ekcéma. 

    Javallatok. A "korpafű" közérzete javulhat, ha rászokik arra, hogy jól felöltözve estefelé nagyokat sétál a friss levegőn.


   Nux vomica

    Alkat. A nux vomica olyan, mint egy diktátor. Agresszív, uralkodó jellem, tipikus képviselői. Otello, Mussolini, Sztálin, Jelcin. Kerek, szürke arc, kerek pocak, kigombolt gallér, bágyadt tekintet. Szeret parancsolni, kiabálni, "nyomást gyakorolni". Akkor is főnöknek érzi magát, ha csak egy házmester. Örökké ingerült, türelmetlen. Szétterpesztett lábakkal ül, s úgy néz az emberre, mint a jóllakott óriáskígyó: "megennélek, de még nincs itt az ideje". Rettenetesen féltékeny. Szereti a fűszeres ételt, jól bírja az italt. Szenved az alkoholtól, de nélküle nem tudja elképzelni az életét. Imád piknikelni, ahol csakis ő sütheti a cigánypecsenyét. Általában későn fekvő.
    Közérzet. A homeopata bátran megkérdezi "nux-típusú" pácienstől: "Másnaponként vagy ötnaponként van székrekedése?", s eközben cseppet sem kételkedik abban, hogy betegét hascsikarás, hányinger, hányás, májkörnyéki nyomás gyötri. További jellemzők: fejfájás, magas vérnyomás, izületi bántalmak, álmatlanság, végtag-, vagy fej-reszketés, depresszió, alkoholizmus, erekciós problémákkal járó fokozott szexualitás, a nőknél pedig szabálytalan menzesz.
    Javallatok. Ennek a típusnak célszerű olyan munkakört találnia, amely lehetővé teszi a késői felkelést, a gyakori étkezést, mely biztosítja az étel alapos megrágását. Az ilyen emberek állapota általában délelőtt és közvetlenül étkezés után a teltségérzet és a ingerültség miatt rosszabb.


homeo-pulsat.gif (2520 bytes)    Kökörcsin  Pulsatilla

    Alkat. A "pulsatilla-típus" nőies, arca pufók, mozgása kecses, elegáns, bőre finom, természete szelíd. Alapvető megkülönböztető tulajdonságai minden más homeopátiás típustól: igényli a szeretet melegét, a becézést, a támaszt, gondoskodást és vigasztalást; az őszinte jóságra igyekszik hasonlóval válaszolni. Olyan, mint egy jóságos dajka. Eleve kedves és jó szándékú mindenkihez, könnyű vele szót érteni, legfeljebb azért füllent, nehogy megsértsen valakit. Mindenért elnézést kér, mindenre engedélyt kér. További tulajdonságai: szelídség, békés természet, félénkség, gyengédség, engedékenység, melankólia, sértődékenység, részvét. Mindenkit sajnál az ég adta világon, még magát is. A TV-ben megríkatják a szappanoperák. A kislány nagyon házias, a kisfiú szeret puszilkodni. Gyermek- és felnőtt korban egyaránt érzékenyek a kritikára. A legkisebb dicsérettől boldogok, de már egy apró megjegyzés is könnyet csal a szemükbe. Folyton azért izgulnak, hátha valamit rosszul csináltak.
    Közérzet. Nem jellemző rá a tartós egészség, hanem inkább a nőgyógyászati, belső elválasztási, vegetatív jellegű vérnyomás-problémák és a különböző emésztési zavarok. Fázós típus. Ezért gyakoriak náluk a megfázás, hörghurut és más gyulladásos megbetegedések. Mások ilyen körülmények között egészségesek maradnak.
    Javallatok. A "pulsatillák" bátran forduljanak természetgyógyászhoz. Szelíd, jóindulatú természetük lehetővé teszi, hogy bármely alternatív módszerrel gyors és hatásos eredményt érjünk el nála.


   Tetűfű  Stafisagria

    Alkat. Tulajdonságai: örökké mindennel elégedetlen, ingerlékeny, mérges és sértődékeny. Gyermekkorában utálatos, üvölt, toporzékol, tör-zúz, falba veri a fejét, mindent "kizsarol" szüleiből, amit csak akar. Felnőtt korában sem jobb ennél: állandóan veszekszik, okkal-ok nélkül kész a felfortyanásra. Folyton sír és panaszkodik. Lehet neki három szekrényre való ruhája, mégis soha "nincs mit felvennie". A férje kiteheti érte a lelkét, akkor is csak "szánalmas koldus", aki képtelen érte annyit tenni, hogy Soros György legyen a személyi titkára.
    Közérzet. Teljesen megfelel a fentieknek. Ha netán uralkodnia kell indulatain, gyengeség, összetörtség, fejfájás, depresszió vesz erőt rajta, kedve támad a semmittevésre, heverészésre és arra, hogy környezetét öngyilkossággal ijesztgesse. Gyakori betegsége az "idegi" ekcéma, émelygés, cukorbetegség.
    Javallatok. Egyenek gyakran és keveset. Ha egyszerre sokat esznek, közérzetük romlik. Számukra veszélyes, ha "a pohár fenekére néznek", mert könnyen az alkohol rabjaivá válnak. Idegességük elmúlik, ha a "pohár" helyett fürdőt vesznek, vagy lefekszenek egy időre a puha, meleg ágyikóba.

    Végül pedig egy olyan szert mutatok be, amely nem ásványi anyagokból, nem növényekből, hanem valami egzotikus dologból készül.


   Kígyóméreg  Lachesis muta

    Alkat. A kígyómarás gyakran okoz szélsőséges válaszreakciókat. Ilyen például a szünet nélküli beszéd a téma állandó változtatásával. Tipikus "kígyóméreg-emberek" – Lenin, Hitler, Fidel Castro. Egyrészről közlékeny, szuperérzékeny, látszólag nyílt, másrészről pedig fennhéjázó, féltékeny, téveszmés, "csípős" stílusú emberek. Könnyen magukkal ragadják, valósággal hipnotizálják hallgatóságukat az általuk összehordott ostobaságokkal, lerohanó stílusukkal.  
    Közérzet. A vérbe jutó kígyóméreg belső szervi gyulladást, vérzést, vérmérgezést okoz. A kígyóméreg-típus élete során ezek a betegségek gyakorta előfordulnak.
    Javallatok. A tipikus tüneteket a "kígyóméreg-embereknél" fokozza a napsütés, a meleg, az alkohol. Ezért ezeket tanácsos elkerülni. Helyettük ajánlatos friss levegőn tartózkodni, amely csökkenti a fenti szimptómákat.

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________