Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?          Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005;  Alexandra kiadó 2011; Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Jóga a nem jógik számára

  "Aszána" gyógyító gyakorlatok          Az ember emelkedjék önmaga által,
           Jógi jótanácsok                            S meg ne alázza önmaga magát;
                                                                        Hisz csak o lehet önmaga barátja,
                                                                        S nagyobb ellensége soha nincs,
                                                                        Mint önmaga önmagának.
                                                                                                         Mahabharat

    A jóga az ókori India filozófiája, vallása és kultúrája, a természetgyógyászat egyik alappillére. A jóga olyan út, amely a tökélyhez és egészséghez vezet.
    A keresztény vallás nem ismeri az út fogalmát. Létezik egy törvénytár, amelynek betartásával az ember megválthatja helyét a mennyországban. Ám bármilyen erkölcsösen is viselkedünk, mégis csak bűnösnek minősülünk (a bűnösség sajátos előfeltételezése) és mindenképpen az ítélőszék elé kerülünk. Egész életünkben egyfajta nyomozás alatt állunk, miközben különböző alibiket gyűjtögetünk a Legfelső Ügyész számára.
    A jógában ez másként van. A lelki megtisztuláshoz nem csak a parancsolatokat kell betartania, hanem nyolc lépcsőfokot kell végigjárnia a legalsótól (jama) a legfelsőig (szamadhi). Nem mindenki járja be mind a nyolc lépcsőfokot. Erre nincs is szükség. A fontos az előre haladás. Lassan vagy gyorsan, mindenkinek belátása szerint. Nem kötelező sietni, hisz nem jutunk a pokolba. Tulajdonképpen meg sem halunk. Amikor porhüvelyünket átadják a földnek, a lelkünk még 777 alkalommal átlényegül valakibe vagy valamibe.
    Ez az átlényegülés (reinkarnáció) nem más, mint az út folytatása a tökéletesség felé. Minden további életünk már nem a nulláról indul, hanem tartalmazza magában az összes megelőzőből származó energetikai információt.
    Mindez nem mond ellent a keresztény vallásnak. A reinkarnációt Jézus Krisztus is elfogadta, amikor azt mondta tanítványainak, hogy Keresztelő Szent János az újjászületett Illés próféta.

   Milyen lépcsőfokokon kell végigmennünk ahhoz, hogy energetikai állapotunkat rendbe hozzuk és ráleljünk a belső békére?

    A jama és nijama olyan etika, tehát az erkölcs, értelem és test higiéniájának szabályrendszere, melynek alapja, hogy minden módon, minden időben tartózkodjunk az élő teremtmények iránti gonoszságtól. Mert minden teremtményben Isten testesül meg.
    A jama etikai kódex arra tanít, hogy váljék bennünk szokássá az igazságosság mind szóban, mind pedig gondolatban. A valóságban ez nem olyan bonyolult, mint első látásra hinnénk. A hazugságról ugyanúgy leszokhatunk, mint a dohányzásról Eleinte szokatlan, mert hiányérzetünk van, de aztán rutinszerűvé válik. Néha előadódnak olyan szituációk, amikor szinte lehetetlen nem füllenteni. De ha még ilyenkor is sikerül elkerülni a hazugság megalázó helyzetét, akkor az ember erkölcsileg teljesen tisztának érezheti magát. A hazugságtól nagymennyiségű energiát veszít az ember, amit később nehéz vissza szerezni. "Győzzük hát le a mérget kedvességgel, a gonoszt jósággal, a hazugságot igazsággal" -- hangoztatja a Mahabharata. Próbáljuk meg, nem is olyan nehéz, mint ahogy első pillantásra látszik.
    A következő szabály: tartózkodás a mohóságtól, vagyis attól, ami nélkül meg tud lenni az ember. Ide tartozik a mértékletes, természetes táplálkozás (ne legyünk falánkok), a fecsegéstől való tartózkodás (beszéljünk lassabban és kevesebbet), az érzelmek és vágyak kordában tartása, bele értve a "szexuális falánkságot" is.
    Tulajdonképpen miért kell mindettől magtartóztatni magunkat? Azért, mert -- ahogy a jógik mondják -- minden ember életében meg van szabva, mennyi energia, táplálék, szó, lélegzetvétel jár neki. Minél gyorsabban feléljük "porciónkat", annál gyorsabban kell megválnunk porhüvelyünktől.
    Az öntökéletesítés következő foka a hatha-jóga, a test, a légzés, az energia feletti kontroll, amit tornával (aszan) és légzőgyakorlatokkal (pranajam) érhetünk el. A "ha" pozitív, a "tha" pedig negatív (de nem "rossz" értelemben) energia, mely a farkcsontban helyezkedik el. A "ha" energiát a naptól, a "tha"-t pedig a földtől kapjuk. A legfelső és legalsó pólus (csakra) között igen nagy rezgésszámú és rövid hullámhosszú áramlat halad, ami nem más, mint az élet.
    A hatha-jógának az a funkciója, hogy egyensúlyban tartsa a pozitív és negatív potenciált és tartós energetikai harmóniában tarts a szervezetet.
    Egészség és betegség kérdésében a jógik álláspontja a következő. Az átlagos ember mozgásai, gondolatai, cselekedetei általában tudat alattiak, automatikusak. A tudatosság nélküli gondolkodás jóval gyakoribb, mint a tudatos. Ezért az embernek a testében zajló életfolyamatokról sincs tudomása. Ez azt eredményezi, hogy károsodik a prana- (energia-) folyam és különböző betegségek lépnek fel.
   A beteg ember rosszat teremt.
   Az aszánák (testtartások és gyakorlatok) helyes, energia-áramot szabályozó végrehajtása megszűnteti az energetikai diszharmóniát, vagyis a betegséget.
    A fentiekből következően egészségünk alapfeltétele, hogy a tudatosságot fokozatosan kiterjesszük minden testrészünkre, szervünkre, s így kialakítsuk benn a rendet és a harmóniát. Amikor tudatosságot (energiát) küldünk a megfelelő testrészbe, az adott beteg szervben regenerációs folyamatot indítunk be.
    A testtartások (aszanák) arra hivatottak, hogy energiát küldjenek az egyik szervből a másikba. Az aszánákat hajlítás-nyújtás, feszítés-lazítás alapján osztályozzuk. Ennek alapján az aszánák hatása lehet energetikai, lelki és test-gyógyászati. Eközben minimális energia ráfordítással maximális eredmény érhető el, ugyanis míg a sport energia-leadást, a hatha-jóga energia-felvételt jelent.
    Az aszanák azonban kifejezetten fizikailag is hatnak a szervezetre. A fordított, nem szokványos testhelyzetek (például "gyertya" felfelé mutató lábakkal) serkentik a vérkeringést és a vénás vér visszafolyását. A hajlításos testhelyzetek a gerinc, inak, izületek, izmok edzését szolgálják. Minél hajlékonyabb a gerincoszlop, annál hosszabb az élet, -- tartják a jógik. Az előre hajlításos gyakorlatok a belső szervek masszázsát biztosítják. A végtagok felhasználásával végzett aszánák ("lótusz-ülés") elszorítják a vénákat, ezzel kikapcsolják a végtagokat a vérkeringésből, átmenetileg tehermentesítve azt.
    Az aszána-gyakorlatok végzése szorosan összefügg a helyes légzéssel, illetve a be- és kilégzés utáni lélegzet-visszatartással. A belégzés utáni levegő visszatartás serkenti a tudati összpontosítást, elősegíti a jó oxigén felhasználást és a test reflex-szerű kiegyenesedését. A kilégzés utáni szünet nyugtató, az így felhalmozódott széndioxid pedig görcsoldó hatású.
    Az orrlégzés a helyes légvétel művészetének alapszabálya. Ugye senkinek sem jutna eszébe, hogy az orrán keresztül táplálkozzék, -- mondják a jógik, -- akkor miért lélegeznek egyesek a szájukon keresztül?
    A hatha-jóga és a következő lépcsőfokot képező pratjahara és dharana közt tulajdonképpen nincs éles határ.
    A pratjahara az összpontosítás képessége, míg a dharana az agy (figyelem) egyazon tárgyon való tartásáé. Ezek tehát a meditáció alapjai.
    A meditációt ugyanolyan nehéz megmagyarázni, mint a szerelem, szépség vagy bölcsesség fogalmát. Ezt a fogalmat is mindenki a saját felfogása szerint értelmezi. Meditációnak nevezzük azt is, amikor passzívan követjük szabadon kószáló gondolatainkat (nem azonos a "szellemi rágógumival"), vagy pedig naplementében, festményben, zeneműben gyönyörködünk. A fantázia szárnyalása vagy valaminek a kötetlen átgondolása is meditácó lehet. Az imádkozás is meditáció. A meditáció tehát az, amikor szabadon rákoncentrálunk valamire, az a képesség, amikor a gondolatfolyamot anélkül irányítom, hogy eközben nyelvi eszközökhöz folyamodnék. Amikor összpontosítunk valamire, akkor energiáink egy részét rá irányítjuk.
    Érdekes a jógiknak az evolúcióról vallott nézete: a tudós a tudatot az agyban tartja és ettől ott nagy mennyiségű prána halmozódik fel. Az órás mester pránája a szemében és az ujja hegyében koncentrálódik. A nyúlé a fülében. Ahova a tudat küldi a pránát, az ott fejti ki alkotó tevékenységét. Így keletkezett az elefánt agyara és a zsirá nyaka. Így fejlődött ki az ember. A prána automatikusan követi a tudatot, az ember ez által sok mindent el tud érni. Ha a kezünkbe küldjük a pránát, az meleg lesz, ha egy beteg szervünkbe, ott gyógyulási folyamatokat indít be.
    A gyakorlásnak rendkívüli szerepe van a koncentráló képesség kifejlesztésében. Ennek révén a jógik csodákat művelnek, például fagyban képesek testükkel megszárítani egy vizes lepedőt, minimálisra képesek lelassítani pulzusukat, légzésüket, vagy képesek bármely szervüket érzésteleníteni.
    A szamadhi nevű legfelső lépcsőfokot csak kevesek képesek elérni. Aki viszont e szintre emelkedik, elnyeri a tökéletes lelki békét és képes intuitíve megismerni a végső igazságot.


    "Aszána" gyógyító gyakorlatok

   
    Álljon egyenesen, lábfejek szorosan egymás mellett, karok a törzs mellett. Egyenesítse ki a hátát, lapockáit közelítse egymáshoz, a hasát pedig húzza be. A fejét emelje fel egy kissé, tekintete valamivel a horizont felett. A testsúly egyenletesen nyugszik a két lábon.
    Meg kell tanulni a helyes állást, egyenes háttal. Ha Ön megszokta a púpos tartást, még rövid időre is nehéz megtartani a helyes testtartást. A púpos tartás nem testi, hanem lelki faktor. A hajlott hátú ember mintegy bezárkózik, s nem enged magához közel senkit és semmit. Azon kívül az ilyen testtartású ember, ha szabad így mondanunk, mindig kevesebbre taksálja magát "piaci értékénél". A púpos testtartás kiküszöbölésére azt javaslom, minden nap álljuk néhány percet a falnál, de úgy, hogy sarkunk, a láb hátsó felülete, fenekünk, lapockánk és tarkónk minél szorosabban a falhoz nyomódjék. Lépjünk el ezután a faltól, tenyerünket előre fordítva nyissuk minél nagyobbra, lapockáinkat közelítsük, fejünket pedig emeljük hátra minél jobban.
    Gyógyhatása: a rossz testtartás megszűnésén kívül ezzel elérjük, hogy elmúlik a csigolya- kopás, a légcsövön és hörgőkön keresztül pedig javul a légzés.

   A háromszög (trikonaszana)
     Álljon terpeszbe, karját emelje oldalsó középtartásba. A terpesz legyen szélesebb a vállnál. Belégzéskor lassan hajoljon előre, kezével próbálja meg elérni ellentétes oldali lábának nagyujját. Másik karunkat emeljük függőleges helyzetbe. Kilégzéskor térjen vissza kiinduló helyzetbe, végezzen aszánát az ellenkező irányban is. A gyakorlatot ismételje meg 2-3 alkalommal.
   Általános szabály, hogy a hajlításokat ki-, a nyitásokat pedig belégzéskor kell elvégezni. Ugyancsak általános szabály, hogy semmit sem végletesen erőltetni. Ha nem érjük el a talajt, nem kell annak azonnal sikerülni, s a térdünket se hajlítsuk be e célból. Az aszanát úgy kell csinálni, ahogy sikerül, nem pedig úgy, ahogy a fényképeken lehet látni gyakorlott jógiktól. Nem teljesen egészséges és nyugdíjas betegeimmel folytatott jóga-gyakorlatok tapasztalataiból tudom, hogy a gyakorlatlan embereknél gyakran kisebbségi komplexusok keletkeznek, mondván, "nem tudom olyan szépen megcsinálni". Nem is kell, hisz nem bemutatóról van szó. Az egészség a fontos. A komplexusok elkerülése végett a gyakorlatokat szándékosan nem "szép" fényképeken, hanem egyszerű rajzokon mutatom be.
    Gyógyhatása: a "háromszög" gyakorlása növeli a testmagasságot, arányosabbá tesz alakunkat, eltűnteti csípőnkről a felesleges zsírlerakódást, erősíti a medencecsont izületeit és a gerincoszlop oldalsó szegmentumait, erősíti a belek perisztaltikus mozgását. Vese-és vastagbélgyulladáskor nem árt az óvatosság!

  
       Hős (viraszána)

   Üljön a földre a két lábfej között. Ha nehezére esik, kezdetben üljön a lábszárára. A térdeket ne terpessze szét. A fej, nyak, hát képezzen egy vonalat.
    A gyakorlatlanság miatt esetleg fájdalmat érezhet a boka és a lábfej izületeiben , de ez a gyakorlás során gyorsan elmúlik.
    Gyógyhatása: erősíti a térdizület, medence, lábszár izmait, ínszalagjait. Csontkopás, gerincideg- és izületi gyulladás, székrekedés ellen javasolt. Aktivizálja a nemi szervek működését.


  Jóga mudra

   Kilégzés közben hajtsa előre a fejét (ha tudja, érintse meg a talajt), maradjon e pózban mindaddig, míg nem kell lélegzetet vennie. A belégzésre egyenesenjék fel. A gyakorlatot néhányszor ismételje meg.
    Gyógyhatása: "rendbe teszi" a hasüregi szerveket, eltűnteti a csípőről az "úszógumit", kiegyenesíti a gerincet. Azoknak is hasznos, akiknek magas beosztásuk és magas fizetésük okán túlságosan fejükbe szállt a dicsőség és elvesztették realitásérzéküket.

    Hal (matiaszána)

   Térden állva homorítson, gerincét hajlítsa ívben hátra, majd fogja meg a sarkát. Maradjon e pózban pár másodpercig, maximum két percig.
    Gyógyhatása: javítja a tüdő ventilációját, ezért megfázás, hörghurut, asztma esetén hatásos. Megszűnteti a tarkó vénáiban a vér pangását, javítja az agy és a pajzsmirigy vérellátását. Megszűnteti a gerinc egyenlőtlen terhelését (csontkopás).

   
                                        Feküdjön le a földre és pihenjen kedve szerint.

    Ezt a testhelyzetet savaszánának, pihenő póznak nevezik.
    A gyakorlatok során bármikor felveheti a pihenő pózt, amikor szükségesnek érzi.

 

   
    Gyertya
(szarvangaszána).

    Törzsizmai segítségével fokozatosan emelje a magasba a lábait. Ha nehezére esik, csinálja a fal mellett.
   A szarvangaszána szanszkrit nyelven annyit tesz: "az összes testrész számára hasznos póz".
    Gyógyhatása: mivel a nehézkedési erő ellenkező irányban hat, tehermentesülnek a szív, a visszeres lábak vénái, megszűnik a vér pangása a kis medencében, amely gyógyítja a nőgyógyászati betegségeket, az impotenciát . Megszűnteti az emésztőszervek egymásra gyakorolt nyomását, megváltoztatja az energia-áram pólusait. Különösen az álló foglakozásúaknak javasoljuk. Nyakcsigolya kopás, magas vérnyomás esetén azonban legyünk óvatosak vele.

    Eke (halaszána)

   Kilégzés közben a feje felett lassan engedje hátra a lábát és akkor álljon meg e pózban, amikor enyhe fájdalmat érez. Maradjon így pár másodpercet, maximum 2 percet, majd térjen vissza pihenő pózba.
   Egy idő után megtanulja ebben a tartósan lábujjával elérni a talajt.
    Gyógyhatása: a gerincoszlop belső szegmensének összenyomódásától javul a vérellátás, ami hasznos a csontkopás gyógyításánál, illetve megelőzésénél. A pajzsmirigyben, májban, béltraktusban megszűnteti a vér pangását. Csökkenti a súlyfelesleget, szabályozza a menzeszt. Porckorong sérv és más komolyabb gerincbántalmak esetén ellenjavallt.

    Kígyó (bhudzsangaszana).

    Az előző gyakorlat utáni pihenő pózból forduljon hasra. Belégzés közben lassan emelje fel törzsét minél jobban mindaddig, míg nem érzi, hogy feszül a háta.
    A lehetőség szerint ne a karjával, hanem hátizmai segítségével végezze az emelést. Képzelje magát fejét emelő kígyóként.
    Gyógyhatása: a gyakorlattal vese masszázst végzünk, mely eltávolítja a homokot, megakadályozza a vesekő képződést. A fáradtságból eredő hátfájást szintén megszűnteti, néha helyre teszi az elmozdult porckorongokat. Legyünk vele óvatosak!

   
    Lótusz-ülés

    Üljön le az ábrán látható módon. A hát egyenes. Képzelje magát trónusán ülő szultánnak.
   A képen nem igazi lótusz ülést, hanem inkább törökülést látunk. Kezdőknek ez is tökéletesen megfelel.
    Gyógyhatása: trónolásnak is nevezik e testhelyzetet, mert így ülve egy idő után fensőbbségi érzése támad az embernek. Testileg-lelkileg stabilnak, kiegyensúlyozottnak, magabiztosnak érzi magát. Ezt az aszánát főleg határozatlan aggályoskodóknak javaslom, akik kisebbségi érzéssel bajlódnak.

   
    Csillag

   Néhányszor lassan emelje fel egyik, majd másik lábát.
   Először csak kicsit emelje fel, míg nem érez enyhe fájdalmat. A későbbiekben megtanulhatja a láb nyakba tételét is, ami nem is olyan nehéz, mint első látásra gondolnánk. A legfontosabb a rendszeres, napi 15-20 perces gyakorlás.
    Gyógyhatása: Hajlékonnyá teszi a lábat, eltűnteti a zsírlerakódást, javítja az emésztést.


    Madár

   Hanyatt fekvésben tárja szét a karját, mint a madár. Egyik lábát térdben behajlítva tegye rá a másikra, fejét fordítsa ellenkező irányba.
   Ezzel testünk felső és alsó része hossztengelyünkhöz képest ellentétes irányban megfeszül. Képzelje magát szárnyaló madárnak. Tetszőleges ideig maradhat e pózban.
    Gyógyhatása: a póz a nyitottság, könnyedség, a repülés érzését adja. Különösen azokon segít, akik zárkózottak és magukban hordozzák sérelmeiket, stresszes élményeiket.


    Hatha-jógázás közben a következőket kell betartani:

sumbul2d.gif (145 bytes)   Ha belép a szobába, kabátjával együtt gondjait, félelmeit, elégedetlenségét is hagyja odakint.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Ne gyakoroljon abban a szobában, ahol nemrég üres szalmacséplés folyt. Gyakorlás előtt szellőztessen, öltözete legyen kényelmes, de ne műszálas. Jóga előtt és után célszerű letusolni vagy fürdőt venni.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Nem szabad jógázni lefekvés előtt, teli gyomorral, erős fej- gyomor- vagy egyéb fájdalom, sérv és zöldhályog esetén.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Ugyanazon a napon ne végezzen jóga és más rendszerű gyógyító célú gyakorlatokat.
sumbul2d.gif (145 bytes)   A gyakorlatokat sietség, erőlködés nélkül kell végezni.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Ne törekedjünk a fájdalom leküzdésére. Az adott pózt kezdetben elég megtartani egy másodpercig. A későbbiekben ez az idő fokozatosan növelhető.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Gyakorlat közben összpontosítson magára, gondolatban küldje az energiát azon testrészbe, amelyre a gyakorlat irányul.
sumbul2d.gif (145 bytes)   Ne erőltesse a kényelmetlen helyzeteket. Lehet, hogy később amúgy is kényelmessé válnak.
sumbul2d.gif (145 bytes)   A gyakorlatok hatásosabbak, ha csukott vagy félig csukott szemmel végezzük őket.


                           
Jógi jótanácsok

sumbul2a.gif (226 bytes)    Ébredéskor legyen első gondolata, hogy egészséges.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Minden nap tusoljon vagy vegyen fürdőt.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Ha csak lehet szabadítsa meg lábát a cipőtől, testét a ruhától.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Orrlyukait, a prána kapuit, tartsa tisztán. Megfázás nátha esetén napi 1-3 alkalommal szívjon fel orrába sós vizet, majd fújja ki.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Étkezés előtt és után öblítse ki száját.
sumbul2a.gif (226 bytes)    A fogak tisztán tartására vágjon le egy tölgyfa hajtást, szedje le a kérgét, kissé rágja meg és ezzel tisztítsa fogát. Nedves ujjunkra tett csipetnyi sóval is jól tisztíthatók a fogak.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Fogyasszon minél több nyers táplálékot, friss gyümölcsöt, zöldséget, mézet, tejet.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Érje el, hogy széklete legyen rendszeres.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Lelkében ne legyen irigység, gyűlölet, féltékenység, megvetés, kapzsiság, sértődöttség. "Csak a tudatlan haragszik. A bölcs megértő" -- mondja az indiai bölcsesség.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Ne hagyja, hogy káros külső erők hatással legyenek Magára. "Jobb sarut húzni, semmint az erdőt megtisztítani a tövistől" -- hangoztatják a jógik.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Ne izgassa magát feleslegesen. "Csak az ostobát nyomasztja ezernyi izgalom, ezernyi rettegés, de a bölcset nem". (Hitopadesza narajana)
sumbul2a.gif (226 bytes)    Ne foglalkozzék üres fecsegéssel.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Havonta töltsön egy napot gondolatok nélkül, teljes csendben.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Tanulja meg kívülről tanítója néhány bölcs mondását.
sumbul2a.gif (226 bytes)    Legkésőbb este 10-ig térjen nyugovóra.
sumbul2a.gif (226 bytes)    "Ismerd meg a valódi vidámságot, s találkozol Istennel". (Sri Aurobindro)

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________