Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?    Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005  Alexandra kiadó 2011, Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Légy önmagad természetgyógyásza!

    Mi orvosok azt várjuk el hogy Önök, kedves Betegeink, rendszeresen látogassák rendelőnket. De valóban csak ránk, orvosokra és természetgyógyászokra kell hagyatkozniuk? Természetesen nem. A következők miatt. Az orvos és a természetgyógyász nem egészséget, hanem egészségügyi szolgáltatásokat tud adni. E szolgáltatásokat Ön "ingyen" is megkaphatja az SZTK-ban vagy megvásárolhatja a magánklinikákon. De az nem elegendő, ha egyszerű vizsgálatok, élettani paraméterek segítségével megállapítják, hogy valaki egészséges. Fontos, hogy számottevő "tartalék-energiarol" is rendelkezzünk. Amikor a betegség legyengíti a szervezet erőit, jó tartalékok esetén ennek ellenére is sikerül fenntartani az egészséges életműködést. Ha viszont kevés a tartalék, nem vagyunk képesek ellátni feladatainkat, nem tudunk teljes értékű életet élni. A tartalékokra azért is szükség van, hogy a jövőben is megelőzhessük a betegségeket, illetve csökkenthessük az öregedés terheit. A tartalékokat pedig csak magunk tudjuk növelni. A természetgyógyász csupán tanácsot adhat, hogyan kell ezt csinálni. Az egészséghez akaraterőre van szükség. 
    Ne foglalkozzék öndiagnózissal! Öngyógyítással viszont minden további nélkül!

  Diéta kövéreknek és soványaknak

Mikor és mennyit együnk?
Mit tegyünk, ha állandóan éhesek vagyunk: reggel, délben, este?
Hogyan állapítsuk meg, mennyi táplálékra van szükségünk?

Táplálkozási javaslatok
Gyomorsav    Székrekedés   Máj betegségek   Stressz, fáradtság     Fejfájás    Száraz bőr, hajkorpa   Reuma  
Csontritkulás     Görcsök      Megfázás    Torokgyulladás     Strúma      Fogfájás     Látás gyengülés     Hajhullás 
Sív ritmus zavarai     Ödéma     Érelmeszesedés      Rák megelőzése 

    Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytől semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy fogjuk kezelni, mint a táplálék megvonását, hanem mint optimálisan kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozást.
    Természetgyógyászati tevékenységem során hegynyi szakirodalmat olvastam át, táplálkozástudományi szakemberekkel találkoztam, mégsem váltam egyetlen egy konkrét irányzatnak sem a képviselője, melynek ajánlásait betegeim kezelése közben folytonosan betartanám.
    Vajon miért? Mert az emberek csak ritkán képesek gyökeresen megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, és bármit is mondanék nekik, száz beteg közül csupán tíz, legfeljebb húsz tartaná be a valóságban is az általam adott diétikus tanácsokat.
    No és a többi nyolcvan? Megköszönné a jótanácsokat és továbbra is azt enné, amit korábban. Ezért nem arra fogok törekedni, hogy megnyerjem Önt valamelyik szekta számára, amelyik a leghelyesebb táplálkozást hirdeti. Az egyes megközelítési módok leírását sem szándékozom e helyütt megtenni, e célra egy külön könyvet kellene megírni. Mindössze az univerzális elvek kifejtésére törekszem.
    Az egyik ilyen elv a következő:
   Fogyassza azt, ami Önnek ízlik, s ne azt, amit az okos könyvek tanácsolnak.
   Minél több dietológiai közleményt olvas, annál nehezebben igazodik el a dologban. Az egyik irányzat szerint csakis a nyers élelmiszerek tartalmaznak "életerőt", a konyhai tűzhely az emberiség legfőbb ellensége. A másik koncepció pont az ellenkezőt hirdeti. Szerinte a feldolgozatlan étel káros az egészségre. Az ételek bármelyikét az egyik rendszer majdhogynem orvosságnak tartja, a másik pedig méregnek. A legérdekesebb az, hogy mindkét irányzatnak igaza van. Az az igazság, hogy ugyanaz az élelmiszer az egyik embernek hasznos, míg a másiknak tönkreteszi az egészségét. És lehetetlen előre megjósolni, hogyan reagál az Ön szervezete az adott ételre anélkül, hogy először meg ne kóstolná.
   Egyedül Ön tudja kiválasztani, mi az, ami Önnek jót tesz, és eldönteni, mitől kell tartózkodnia.
   Az optimális táplálkozás következő szabálya:
   Egyetlen ételt sem kell túlzásba vinni. Minél változatosabb az étrend, annál jobb a közérzet.
   Az emberi szervezet életműködéséhez kb. 60 különböző összetevő szükséges: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, 20 féle aminósav, amelyből 8 mással nem pótolható, 12 vitamin, 16 féle ásványi anyag. Mindez a táplálékkal együtt jut be a szervezetbe. A macskáknak a Whiskast találta ki az ember. Ez olyan ideális táplálék, amelyben minden megvan, amire a macskáknak szükségük van. Az ember azonban semmi ilyesmit nem talált fel saját magának. Ezért aztán minél változatosabb, annál jobb. Ha viszont Ön nap, mint nap folyton csak ugyanazt eszi, ne is próbáljon tablettákkal vagy a természetgyógyász segítségével megszabadulni a krónikus fáradtság tól, gyakori fejfájástól, álmatlanságtól. Mindaddig senki és semmi nem segít, amíg Ön nem változtat táplálkozási stílusán.

                                                    Mikor és mennyit együnk?

    Egyes felfogások a következő mondáshoz tartják magukat: reggelidet edd meg magad, ebédedet oszd meg barátoddal, vacsorádat add ellenségednek. Ezt azzal indokolják, hogy a munkanap elején - mint ahogy az autót is megtankolják - a szervezetet fel kell tölteni. Alvás előtt viszont felesleges jóllakni, mert mindaz csak zsírrá alakul. Mások viszont azt mondják, hogy motorunkat pont este kell feltölteni. Az emésztés ugyanis vérbőséget idéz elő a béltraktusban, mely az agytól elvonja a vért, ezért álmosak leszünk. Ugyan miért küzdjünk ebéd után az elalvással a munkahelyen? Inkább emésszen és aludjon az ember otthon, ahol azt kedvére megteheti.
    Mi lehet asz optimális e nézetek között?
    Indítványozom, azokról vegyünk példát, akik nem tudnak olvasni, vagyis az állatokról.

   Ne akkor együnk, amikor "úgy szokás", hanem akkor, ha éhesek vagyunk.
   Igen ám, de ott van az ebédszünet. Ha nem élünk vele, később nem lesz rá időnk. Odahaza sem alkalmazkodnak mindenkihez az étkezési idővel. A reggeli, ebéd, vacsora mindenkinek egyazon időben van.
    Ez így helyes. Reggel, délben és este is enni kell. A kérdés csupán az, –
mennyit? Minden embernek megvan a saját bioritmusa. Ettől függ a hangulat, munkaképesség, az alvás. Az élettani folyamatok is a bioritmustól függenek. Ezért az egyik ember reggel, a másik délben, a harmadik pedig este éhes. Lehetséges, hogy ez a születésünk időpontjától függ. Azoknál, akik éjszaka születtek, a fiziológiai mátrix reggel kívánja meg a táplálkozást, akik pedig nappal születtek, estefelé éheznek meg. Ha tehát Ön reggel nem éhes, ne egyék sokat csupán azért, mert "meg kell tankolni az autót". Érje be egy csésze teával, kávéval, egy almával vagy éppen egy szendviccsel. A hiányt pedig pótolja akkor, amikor ténylegesen megéhezik.


                          De mit tegyünk, ha állandóan éhesek vagyunk: reggel, délben, este?

    Egyik hölgyismerősömnek van egy macskája, amelyik soha nem hagyja el a házat. Ha csak nem alszik, egész nap ide-oda mászkál, és valahányszor útjába kerül a tányérja, nagy kelletlenül megeszi, amit benne talál. Ez az egyetlen elfoglaltsága, unalmában 15-20 percenként ugyanazt megismétli. Amit "állandó éhségérzetnek" nevezünk, nem valódi éhség, hanem unaloműző rítus vagy ősi félelem az éhenhalástól. Igyekezzék valami mással lekötni magát és szabaduljon meg attól a tudatalatti félelemtől, hogy elfogy az étel, s nem lesz mit ennie. Ahogy Lucretius Carus mondta: "Az ősember a táplálékhiányba pusztult bele, mi pedig a bőségbe".

                      Végülis hogyan állapítsuk meg, mennyi táplálékra van szükségünk?

    Valahogy sehogy sem akarunk belenyugodni abba, hogy az ember napi szükséglete mindössze 100 gr. fehérje, 100 gr. zsír, valamint 300-400 gr. szénhidrát. Más szóval:
   Ha naponta fele annyit ennénk, mint jelenleg, sokkal jobban éreznénk magunkat. 
   Sok hölgybetegem kér arra, hogy szabadítsam meg a felesleges kilóktól. Mindig megkérdezem őket, sokat esznek-e. Tízből kilenc azt válaszolja: "Nem, nem sokat. Csak annyit, mint mások". Ez egyes alkoholista páciensek válaszait is eszembe hozza. Arra a kérdésre "Sokat iszik?", azt válaszolják: "Nem, nem sokat. Amennyit az ismerőseim. Nem többet napi fél liter pálinkánál." A dundi hölgyek nem füllentenek, mert az asztalnál valóban nem esznek többet másoknál. Csupán arról "feledkeznek meg", hogy emellett egész nap van valami a szájukban, legtöbbször valami édes sütemény.
    Nem csupán a túlsúlyos hölgyeknek, hanem a sovány férfiaknak is figyelmébe ajánlom a kiegyensúlyozott táplálkozás utolsó alapszabályát:
   Ételünknek legalább felét a zöldség és gyümölcs tegye ki.
   Ezzel - úgy vélem, - majdnem mindegyik táplálkozási irányzat egyetért. De ha evés után mégiscsak meg kívánunk egy süteményt, hát vegyünk egy mély lélegzetet, és tartsuk benn a levegőt, ameddig tudjuk. Ismételjük meg néhányszor a gyakorlatot. Hamarosan elmúlik a vágy, hogy "bekapjunk valamit". Ha mégsem, tekintsünk bele "Akupresszúra" című fejezetünkbe és ennek alapján keressük meg fülkagylónkon azt a pontot, amely csökkenti az étvágyat.

                            Táplálkozási javaslatok

    A gyomorsav szintjét csökkenti az étkezés előtt fogyasztott friss káposzta- vagy sárgarépalé. A krumpli, lekvár, konzerv, cukrozott gyümölcs rendszeres fogyasztása viszont növeli.

    Székrekedés. Van egy mondás: amilyen az étek, olyan a széklet. A tápláléknak a bélcsatornán való átjutását elősegíti a durva őrlésű lisztből készült kenyér, a sárgarépa, cékla, alma, káposzta és a narancs, a krumpli viszont lelassítja. A reggeli székletet jól elősegíti, ha lefekvés előtt lassan megiszunk egy pohár kefirt, s benne egy evőkanálnyi étolajat. Ha ez sem segít, lapozza fel könyvünket az önmagunkon végzett hasmasszázsnál.

    A máj betegségeket napi 15 deka túró elfogyasztásával lehet megelőzni.

    Stressz, fáradtság Oka, hogy az agy nem képes energiatartalékot képezni és azt a vércukorból vonja el. Cukor van a mézben, édes süteményekben, fagylaltban, Coca-Colában és egyéb édesített italokban, gyümölcsökben, zöldségfélékben. A szervezet jobban megküzd a stresszel, ha nem szenved hiányt fehérjében. Nagy fehérjetartalmával tűnik ki a hús, hal, tej, tojás, sajt, rizs, dió, mogyoró. Az agy jó néven veszi, ha rendszeresen "megitatjuk" egy kis B1 vitaminnal, melyben gazdagok a zab, hajdina, bab, borsó, a tojássárgája, a veséből, májból, szívből, a csirke- és sertéshúsból készült ételek. Ilyen esetben azonban jobb, ha visszafogjuk a kávé és teafogyasztást.

    Fejfájások Eredetük lehet a túlzott glükózfogyasztás. Ha Önnek gyakorta fáj a feje, csökkentse az édesség, kávé, alkohol élvezetét, s növelje a nem édes gyümölcsök, valamint a zöldségfélék részarányát.

    Száraz bőr, hajkorpa. E tünetek a szervezet nátriumsóinak hiányára utalnak. Nátriumsókban gazdag táplálékok a tengeri halak, felvágottak, sajtfélék, különösen a juhsajt és a kenyér. A biztonság kedvéért jól jön még egy kis B1 vitamin, amely a tejben, kefirben és májkészítményekben van bővebben.
    A bőrön jelentkező viszkető piros foltokat ajánlatos bekenni tej és alkohol 3:1 arányú oldatával.

    Reuma esetén a savanykás gyümölcsök - szilva, szőlő, narancs - fogyasztása célszerű.

    A csontritkulást a csont kálciumtartalmának "kioldódása" okozza. A folyamat leállítását tejtermékek, tojás, zöldségfélék, hal és húsételek fogyasztásával érhetjük el.

    Görcsök Érgörcs, magas vérnyomás, az epehólyag, a méh és más üreges szervek görcseit jól gyógyítja a magnézium. Sok van belőle a búza-, zab-, hajdinakorpában, vajban, dióban, babban, aszalt gyümölcsökben. Ugyanilyen jótékonyan hat a PP vitamin, amelyből sok van a halban, húsban, különösképpen a májból készült ételekben. Rendszeresen igyunk céklalevet is.

    Megfázás ellen a legjobb a C-vitamin, melyből a citrusfélék, káposzta, paradicsom, burgonya, csipkebogyó, fekete ribizli, sóskaborbolya sokat tartalmaznak. A lejobb megfázás elleni gyógyszer pedig a citromos tea.

    Az íny- és torokgyulladást lizozimmal gyógyíthatjuk, mely a tyúktojásban található. A lizozimnak gyulladásgátló és immunitásfokozó hatása van. Oldjunk fel egy tojásfehérjét fél pohár vízben. Az oldattal öblögessük szánkat. Az is hatásos, ha naponta megiszunk két nyers tojást. Íny- és torokgyulladás idején nem szabad csípős ételeket fogyasztani.

    Pajzsmirigy-duzzanat (strúma) E betegség fellépésekor fogyasszunk minél több halat, főleg tengeri fajtákat.

    A fogfájást jól csillapítja egy kocka sertésszalonna, amit a fájós fog mellé kell tenni.

    A látás gyengülését megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban.

    A hajhullást az E vitamin bevitelével tudjuk megállítani. A növényi olajok (napraforgó, kukorica, stb.), csipkebogyó, tojás sárgája, bab, borsó gazdagok e vitaminban. A haj növekedését serkenti az uborka leve is.

    Sív ritmus zavarai tünetek akkor lépnek fel, ha kevés a káliumsó a szervezetben. Megszűnteti, de legalábbis enyhíti az aritmiát a mazsola, halételek és marhahús fogyasztása.

    Ödéma Egy grammnyi cellulóz 4-5 gramm vizet képes a szervezetben megkötni és onnan eltávolítani. Ha Önnek a szív vagy a vesék gyengesége miatt ödémája van, jó, ha tudja, hogy az alapvető cellulóztartalmú ételek a sárgarépa, uborka, káposzta, retek, kapor, gomba, birsalma, narancs, körte és őszibarack. A túrónak is jó vízhajtó tulajdonsága van.

    Az érelmeszesedést leggyakrabban a vér magas koleszterintartalma okozza, melyből sokat tartalmaz a velő, vaj, tejföl, tojás és máj. Ezeknek az ételeknek a visszafogásával csökkenthetjük a koleszterin bevitelét. A szervezetben már felhalmozódott koleszterin felesleget pedig a pektin nevű vegyületekkel lehet megkötni és eltávolítani. A borsó, bab, szamóca, málna és a ribiszke különösen sok pektint tartalmaz. A túró is jó antiszklerotikus tulajdonságokkal rendelkezik.

    A rák megelőzése. Az utóbbi évek orvosi szakirodalma bizonyítja, hogy a sárga- és céklarépa, valamint a káposzta csökkenti, a hús fogyasztása viszont növeli a rák kifejlődésének esélyeit. Ötven évvel ezelőtt Svédországban a gyomorrák a halálos betegségek között az első helyen állt. Mára ez a szám a férfiaknál 60-ról 17 %-ra, a nőknél pedig 8 %-ra esett vissza. Ennek magyarázata abban áll, hogy a svédek étrendjében korábban a hús, most viszont a zöldség és a gyümölcs van túlsúlyban.
    Tatjána Garnik, a Kijevi Orvostudományi Egyetem Növényterápia Tanszékének vezetője pedig egyenesen azt javasolja, együnk meg naponta egy almát magostól, és soha nem kapjuk meg a rákot.

    A potenciazavarok enyhülését csokoládé, lágytojás, mandula, tea, kávé, rákételek, málna, paprika, osztriga, zeller, spárga és petrezselyem fogyasztásával érhetjük el.

    Okkult táplálkozási tanácsok. Ha valaki meddő és gyermeket szeretne, fogyasszon állatok, szárnyasok nemzőszerveiből készült ételeket. Vesebetegség esetén fogyasszunk veséből készült ételt. A szívbeteg egyen szívet. A gyomorfekélyes betegnek készítsünk ebédet marhagyomorból. Az elmebetegségek agyvelőből készült étellel gyógyíthatók. Ez az okkult gyógyászat alapelve, mely összhangban van a homeopátia "hasonlót hasonlóval" alapelvével.
    Kérem, próbálja ki Ön is. Úgy 3-4 éves lehettem. Emlékszem, apámat, aki orvos volt, sokáig ágyhoz kötötte a kínzó gyomorfekély. Semmiféle készítmény nem segített rajta. Egyszer aztán édesanyám elment a vágóhídra, marhagyomrot vett és megfőzte ebédre. Ezt követően apám azt is elfelejtette, mi fán terem a gyomorfekély. Élete végéig akkor és azt evett, amikor és amit csak jónak látott, mégsem volt semmiféle gyomorpanasza.

    Az egészséges táplálkozás egyúttal azt is jelenti, hogy tisztán kell tartanunk emésztőszerveinket. Mit tegyünk, ha az emésztő traktus - akár csak egy rendetlen lakás - rászorul a nagytakarításra

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia  
  A bioenergetikusnál    Zeneterápia 

___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések 

Home
______________