Természetgyógyászati kezelések. Milyen gyógymódot válasszunk?          Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász
Rendel: Pécs,
Őz utca 3/b
 Tel.: 72/214-084   30/314-3-314

   További információ

   
Dr. Alexander Sztrasnij     
 
 
________ Természetgyógyászat ________
Ép testben ép lélek

Egy orvos-természetgyógyász titkai


SHL kiadó 1999, 2003, 2005;  Alexandra kiadó 2011; Astralit kiadó 2013, 2016

 

Tartalom  Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia  Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás: Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia
 


A könyv megvásárolható
a könyvesboltokban,
vagy a szerző rendelőjében.

További információ

Gyógymasszázs 


    Miként különböztethető meg a jó masszőr a kontártól?
    A klasszikus masszázs
    A "nem-klasszikus"
    Miről nem mesélnek a masszőrök a pácienseknek?

    A homo sapiens már pitecantropus korában megszerette a masszázst és mindaddig élni fog vele, míg fajunk utolsó példánya el nem tűnik az élők sorából. A masszázs gyógyhatása majdnem mindenre kiterjed, komplikációi pedig gyakorlatilag nincsenek. Még a közepes masszőrnek is mindig vannak kliensei.
    A masszázs lazítja az izmokat, javítja a vér- és nyirok-keringést. Működésbe hozza a tartalék hajszálereket, melyeken keresztül több vér és oxigén jut a belső szervekbe. A páciens rögtön a masszázs után ("első tűszúrásra", ahogy az orvosok mondják) érzi a fizikai és lelki feszültség enyhülését, javul a munkaképessége és általános közérzete.
    A masszázs a természetgyógyászat egyik alappillére. A gyógyítási folyamat nélküle nem nevezhető teljesnek.
    Fájdalom esetén viszont ritkán hatásos a masszázs. Fordított helyzet áll fenn: erős fájdalom esetén nem szabad masszázst alkalmazni, mert az tovább növekedhet. A fájdalom csillapítására csak a tapasztalt masszőrök képesek.


   
Miként különböztethető meg a jó masszőr a kontártól?

    Masszázsra érkezvén ne feledje el megszemlélni a helyiség berendezését. Az avatott masszőr jól tudja, hogy a masszázs nem csupán fizikai, hanem esztétikai ráhatás is. Ezért különös gondot fordít munkahelye "miliőjének" kialakítására.
    Analóg példa hozható fel az étteremmel kapcsolatban. A kérdést, hogy hova menjünk, gyakran úgy döntik el, hogy épp a "miliőt" részesítik előnyben: a terem berendezését dekorációját, a különleges zenét, az udvarias kiszolgálást, az ételek minősége pedig másodlagos szerepet játszik. A "nem túl finom, de szép" gyakran fontosabb, mint a "finom, de nem szép".
    Ezért aztán a masszőrnek is gondoskodnia kell arról, hogy a rendelőben mindig meleg legyen, a helyiséget finom illat lengje be, masszázs közben diszkrét zene szóljon, a lepedő legyen makulátlan tisztaságú, s ne riasszon ötpercenként a telefon. Ha e feltételek nincsenek biztosítva, a kliens nem tud fizikailag, lelkileg megfelelően ellazulni. S bármilyen jó is legyen maga a masszázs, a megfelelő körülmények nélkül nem érjük el a maximális hatást.
    A masszázs lebonyolításával kapcsolatban nincsenek egységes szabályok. Olyan rögtönzés ez, amely függ a konkrét szituációtól, a masszázs céljától, mely lehet a balerina vagy sportoló inainak nyújtása, a beteg megszabadítása gerincfájdalmaitól, vagy az egészséges ember lazítása, felfrissítése. Innen a masszázs sokféle típusa.
    A masszázs kemény munka. Egy masszőrnek naponta tíz vagy annál is több vendége lehet. Ilyenkor nagy a kísértés a masszázs "félgőzzel", kissé kontár módon történő elvégzése. Nézzük meg, mi is a klassszikus, kontárkodás nélküli masszázs.


  
  A klasszikus masszázs

    E masszázsnál négy műveletet alkalmaznak: simítás, dörzsölés, gyúrás és vibráció. A procedúra céljától függően a klasszikus masszázs lehet helyi, gyógy-, frissítő és még sok más fajta. A klassszikus masszázs általános szabályaihoz tartoznak az alábbiak:
    – nem kelthet kellemetlen érzést;
    – a fájdalmas gócoknál (isiász, izületi gyulladás) csak felszíni masszázs alkalmazható;
    – a páciensnek kényelmesen, maximálisan laza izmokkal kell elhelyezkednie;
    – a masszőrnek a nyirokutak mentén a legközelebbi nyirokcsomók irányában kell végeznie mozdulatait.

Ez a nyirokáram, s következésképp, a masszírozó mozdulatok vázlatos képe (lásd a mellékelt ábrán).
    Simítás. 
   A masszőr e művelettel kezdi és fejezi be a kezelést. Kezével egyszerűen simogatja a pácienst. A simítások különbözőképpen végezhetők: felszínen vagy mélyen, folyamatosan vagy kisebb szünetekkel, ujjak segítségével, egész tenyérrel vagy csak annak élével, gereblyéző vagy csipdeső mozdulattal. Egy kezelés során nem feltétlenül kell alkalmazni az összes műveletet. Minden a masszőr egyéni stílusától és az Ön "elkényeztetettségétől" függ. Viszont minden esetben felszíni simításokkal kell indítani, s csak fokozatosan lehet áttérni a mélyebb, változatosabb műveletekre.
    Dörzsölés. 
   E művelet emlékeztet a simításokra, de mivel nagyobb erővel történik a ráhatás, a bőr elmozdul az alatta levő szövetekhez képest. Erősödik a vérkeringés, az izmok és inak megnyúlnak, felszívódnak az izületi lerakódások, csökken a neuralgiás fájdalom. A dörzsölést nem csak a nyirokáramlás irányában lehet végezni. Ellenkező irányban is lehet. Nem csak tenyérrel lehet dörzsölő mozgást végezni. Lehet ököllel is. A masszírozott testrész "fűrészelhető" a tenyér élével, a kezet, lábat "gyalulni" vagy "facsarni" is lehet, mint ahogy a mosott fehérneművel tesszük.
    A klasszikus masszázsban a dörzsölő műveletek a simítások után következnek, de megelőzik a náluknál is intenzívebb, gyúró jellegű masszázst.
   Gyúrás.
   A Masszőr ujjai puhán megragadják, emelgetik, dögönyözik, préselik az izmokat, így hatnak rájuk és a bőr alatti zsírszövetekre. Ezzel fokozzák az izomtónust, növelik az izmok összehúzódó képességét, javítják a vérkeringést. A gyúrás az izmokra történő ráhatás alapvető formája. Attól függetlenül, hogy túl feszesek vagy lazák az izmok, a gyúrás kiegyensúlyozó hatással van rájuk. 
    A gyúrás művelete emlékeztet arra, ahogy a tészta nyújtása történik. Tulajdonképpen mindent lehet csinálni, az eredmény a fontos: a gyúrás tárgya legyen megnyújtva. Az izmokat lehet csipkedni, a felületek elmozdíthatók egymáshoz képest, lehet rángatni, szorítani, húzogatni, nyomkodni vagy sodorni. Minden a masszőr kézerejétől és a páciens mazohizmusától függ. Az első kezelés során azonban nem javasoljuk a gyúrás intenzív formáit. A páciensnek először meg kell szoknia a masszázst, ellenkező esetben a kezelés másnapján egész testében "összetörtnek" érzi magát, ugyanúgy, ahogy az edzetlen test kemény munka vagy sportolás után izomlázat érez.
    Vibráció.
   A vibráció nem önálló művelet, hanem művelet-együttes. Általában a masszőr kezének valamelyik testszövetre irányuló rezgő mozgását nevezik így. A kéz megmaradhat a test valamely pontján (stabil vibráció) de változtathatja is a helyét. Hasmasszázsnál ez a rázó mozgás a hatékony, miközben a kéz úgy mozog, mint ahogy szitálás közben a liszt szóródik szét. E művelet a belek perisztaltikájának javításával megszűnteti a székrekedést.
    Végtag-masszázsnál a masszőr úgy rázogatja a páciens kezét vagy lábát, mint egy kis szőnyeget. Ezt a műveletet rossz vérkeringés, izületi fixálódás esetén vagy sportmasszázs céljaira használják.
    A hát, mell, far masszázsánál a masszőr kéz éllel ütögeti az adott testfelületet. A teljes tenyérrel történő ütögetés a paskolás, az ököllel történő pedig a kalapálás nevet viseli. 
    Ha a kezelés alatt a masszőr az összes eddig leírt műveletet végigcsinálja (kivéve első alkalommal az intenzív gyúrást), ez azt jelenti, – tisztességes munkát végez. Ha viszont mindennek csupán a felét, azt is ímmel-ámmal, akkor kontárkodik.
    A masszőr kezét a vibráció veszi igénybe a legjobban, ezért elektromos masszázs is alkalmazható. Villany masszírozó eszközök nagy választékban kaphatók, kezdve az apró készülékekkel (kisebb izületek, az arc masszázsa), egészen a vasaló nagyságú és -súlyú gépekig. A gépi masszázs ideális kiegészítője a kézinek, alkalmazása ezért nem a kontárság bizonyítéka.
    A "klasszikus masszázson kívül igen nagy számban léteznek "nem-klasszikus" változatok is. Csupán néhányat említek közülük.


   
A "nem-klasszikus" masszázs

    Svédmasszázs. E masszázs intenzívebb a klasszikusnál. A masszőr mozdulatai erősek, mélyen, olykor egészen a csontokig hatnak a szövetekre. Ezen kívül ezt a masszázst nem a nyirok áramlással azonos, hanem ellenkező irányban végzik.

    Finnmasszázs. Itt a hüvelykujj végzi a gyúrást, mely a csontágyazatokhoz közel fekvő apró izmokra irányul. Alapvetően a sportban használják.

   Pontmasszázs. Ugyancsak egy ujjal történik. A pontmasszázs kínai változatában ugyanazokat a pontokat használják fel, mint az akupunktúrában, figyelembe véve a meridiánokban áramló energiát. A japán verzióban (siacu) nem szerepel az erővonalak és az energiaáram fogalma. Az izomra irányuló pontmasszázs célja, hogy javítsa a vérkeringést és eltávolítsa az izmokban felhalmozódott tejsav maradványokat.

    Szegmentális masszázs. Kizárólag gyógymasszázs. A test azon szegmentumain alkalmazzák, amelyek idegi összeköttetésben állnak a belső szervekkel. A nyakizmok masszázsát migrén vagy magas vérnyomás esetén, a 7-8. csigolya magasságában végzett gerincmasszázst a gyomor, míg a keresztcsont és farpofák masszázsát a nemzőszervek funkciójának javítására használják.

    Köpölyöző masszázs. Ugyanazokkal a köpölyözőkkel (kis "befőttes üvegekkel") végzik, melyeket a gyerekeknek és felnőtteknek tesznek a mellére, hátára hörghurut vagy tüdőgyulladás esetén. Ez esetben azonban a köpölyözők nem maradnak egy helyben, hanem a masszőr mozgatja őket a síkos krémmel bekent bőrfelületen.

   Szexmasszázs. Mi is tulajdonképpen a szexmasszázs? Van itt némi terminológiai zűrzavar. A szakirodalomban fellelhető egy definíció, mely a szexmasszázst mint olyan klasszikus, szegmentális vagy pontmasszázst határozza meg, melyet az impotencia és a frigiditás megszűntetésére alkalmaznak. Ez a fajta masszázs azonban inkább gyógy-, semmint szexmasszázs. A szexmasszázs megkülönböztető jegye az, hogy a szokásos masszázs műveletek mellett tartalmazza az erogén, ezen belül a legerogénebb zónák simogatását is. Az orgazmus kiváltása – de legalábbis annak megkísérlése – szerves részét képezi a szexmasszázsnak.

    Távolról sem soroltam fel a masszázs minden fajtáját. A keleti országokban például a masszőr a páciens hátán "sétál", s eközben a sarkával és lábujjaival masszírozza őt. Az egymás testének leveles vesszőnyalábbal történő csapkodása – amit az orosz gőzfürdőkben alkalmaznak – szintén masszázs.
    Úgy tűnhet, hogy a masszázs az alternatív gyógyászat legközérthetőbb része. Mi is lehet itt érthetetlen, hiszen a masszőr meggyúrja a páciens izmait, ezzel felszámolja a bennük levő feszültséget, a vérpangást, miután utóbbi épnek és frissnek érzi magát.
    Igen, ez így van. Ám ez csak a jéghegy látható csúcsa. A nem látható részről pedig egyes pácienseknek és természetgyógyászoknak vannak, másoknak nincsenek sejtései.


   
Miről nem mesélnek a masszőrök a pácienseknek?

    A következőket Helga, egy budapesti masszázsszalon vezetője volt kedves magnóra mondani nekem.
   
    – Úgy gondolom, masszázs közben ugyanolyan kielégülés történik, mint szeretkezés alatt. Ráadásul, amikor ezt mondom, nem is a szexmasszázsra, hanem a közönséges masszázsra gondolok. Szerintem általában azok járnak masszázsra, akik egyfajta szexuális kielégületlenséget éreznek. S amikor rátalálnak a megfelelő masszőrre, hosszú éveken át megmaradnak nála. Így aztán megkapják azt, amiben hiányt szenvednek.
    – Jól értettem, a masszázs nem más, mint a nemi közösülés illúziója?
    – Lényegét illetően így van, – folytatja Helga. Kialakítottam magamnak egy szabályt: pácienseimmel soha nem létesítek szexuális kapcsolatot. Ennek ellenére észrevettem, hogy köztem és azok között, akik már hosszú évek óta hozzám járnak, egyfajta szexuális energetikai kötődés jött létre. Szeretik a kezemet, az érintésemet és akarva, nem akarva, tudatosan vagy önkéntelenül sokan bevallják közülük, hogy masszázs közben az ágyban képzelik magukat velem. Gyakran ez a képzet alakul ki bennem is. Nem tudom, hogyan megy ez végbe. Biztosan automatikusan, reflex-szerűen, mert egy félmeztelen test mindegyikünkben önkéntelenül szexuális asszociációkat ébreszt. Milyen szituációban látjuk az ellenkező nem képviselőit ruhátlanul? Természetesen szeretkezés közben. Esetleg a strandon. A strandon nincs testi érintkezés, masszázs közben viszont van. Annál is inkább, mert utóbbi elég hosszú ideig tart, s ezalatt föl-fölvetődik bennem a gondolat, "vajon ez a férfi hogyan viselkedik az ágyban"? Érzem, hogy klienseimben is állandóan ilyen érzések keletkeznek irántam. Munka közben nem foglalkozom annak elemzésével, amiről most beszélek. Mindamellett, gyakran vannak ilyen gondolataim. És függetlenül attól, férfival vagy nővel van dolgom, akaratlanul is egyfajta ál-szexuális, személyes kontaktus elemeit viszem bele a mechanikus ráhatásba.
    – Ez esetben a páciensnek viszont valószínűleg vágya támad, hogy az ál-szexuális kapcsolatot valódivá tegye, így van?
    – Ez mindenkinél másként van, de észrevettem, hogy azok a férfiak, akik már régóta járnak hozzám, szeretnének velem lefeküdni. Az intelligenciától, jólneveltségtől és kulturáltságtól függően egyesek sehogy sem juttatják kifejezésre vágyaikat, mások csak célozgatnak rá, ismét mások megmondják kerek perec. S még azután is, hogy megmondom nekik, hogy sem most, sem soha máskor nem lesz köztünk más, csak masszázs, mégis tovább járnak hozzám, hisz az ál-szexuális kötődés már megvan, s ők mindaddig hozzám fognak járni, míg e kötődést el nem tépem. A vendégeim nem akarnak megválni tőle. Legtöbbjük elegendő szexuális élményben részesül családon belül vagy azon kívül. De hiányzik nekik az érintés. Assszonyaik, szeretőik rendszerint nem sokat simogatják őket, így aztán éntőlem kapják meg azt ami nincs meg nekik az életben. Szex – részletekben: egy része velem, a másik a feleséggel vagy a szeretővel.
    – Ugyanez a képlet a nőkre is érvényes?
    – Nem, csak a férfiakra. A férfiak könnyebben meg tudnak maradni a nőnemű masszőrrel egy ilyen "fél-kötődésben". Ha viszont ilyen energetikai kötődés alakul ki a női páciens és a férfi masszőr között, akkor – a férfiaktól eltérő módon, akiknek a szex vagy az ál-szex absztrakt is maradhat, a nők számára ez mindig is mélyen személyes élmény. Ezért hosszan tartó "fél-kötődés" egy nő és egy férfi masszőr között aligha lehetséges. Az ilyen kapcsolat egy szinten vagy megszakad vagy pedig a "fél-kötődésből" konkrétabb kapcsolatba megy át.

    Remélem, ez az interjú nem szegi kedvét a kedves olvasónak abban, hogy masszázsra járjon. Ha kedvét szegi, forduljon csontkovácshoz, aki a simogatást nem alkalmazza. Annál kissé "keményebb" ember.

 


Dr.Alexander Sztrasnij
 
_______________  Természetgyógyászat  _______________
Ép testben ép lélek

___________________________

Tartalom  
Megbetegedtem   Hogyan keletkezik a betegség  Öngyógyítás: Diéta  A szervezet megtisztitása  Fitoterápia   Fizikoterápia  Akupresszúra   Bioenergia   Jóga    Autotréning   Elugrom a természetgyógyászhoz   Diagnosztika   Gyógyítás:  Akupunktúra   Masszázs    A csontkovácsnál   Pszichoterápia   Homeopátia    A bioenergetikusnál  Zeneterápia 
___________________________

   
Kelet- és Nyugat-Európában mar tizenhat kiadást ért meg. 


 

 

 
Én csak gyógyítok, aki meggyógyít: Isten. Ambroise Pare   

   

Tovább       Természetgyógyászati kezelések       Masszázs Pécsett

Home
______________